Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Interne oorlog aan de gang bij de spionnen van onze Militaire Inlichtingendienst

Het rommelt bij de Militaire Inlichtingendienst (ADIV). Zo is er een klacht ingediend tegen een diensthoofd voor spionage, mogelijk voor Rusland. Hoge officieren zouden in de nasleep van de aanslagen in Brussel in het najaar van 2016 ook naar Damascus gereisd zijn om te onderhandelen met het Syrische regime. De Militaire Inlichtingendienst ADIV staat in voor het spionage- en inlichtingenwerk in het buitenland.

Na de aanslagen in Brussel is het alle hens aan dek bij de verschillende Belgische inlichtingendiensten. Ook ADIV, de dienst die instaat voor het verzamelen van inlichtingen in het buitenland schakelt een versnelling hoger en spreekt zijn contacten aan in het buitenland.  

Spionnen op oorlogsvoet

Het diensthoofd van de afdeling "intelligence" zou daarbij een contact hebben met een Servische vrouw. Daarbij zou vertrouwelijke informatie zijn uitgewisseld. Volgens de andere afdeling "counter-intelligence" zou de vrouw echter een Russische spionne zijn en had de informatie nooit gedeeld mogen worden.

Een tweede verhaal dat de ronde doet, en dat bevestigd is door directe betrokkenen, is dat hogere officieren van de dienst intelligence tot twee keer toe in het najaar van 2016 naar de Syrische hoofdstad Damascus zijn getrokken om te onderhandelen met het regime van de Syrische president Assad. Tot op vandaag is niet duidelijk of toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) daar op voorhand van op de hoogte was of niet.

Hervormingsplan zet vetes op scherp

Wellicht ligt een jarenlange vete tussen de diensten aan de basis van de klachten. De diensten "intelligence" en "counter-intelligence" kunnen al jaren niet met elkaar om. In de plaats van informatie te delen, schermen ze elk hun informatie goed af en werken ze elkaar tegen.

Veel heeft te maken met de verschillende "culturen" die bij ADIV moeten samenwerken. Er werken zowel burgers als militairen, en die samenwerking verloopt moeizaam. Op de achtergrond speelt een groot hervormingsplan bij de militaire inlichtingendienst, dat een einde moet maken aan de al jarenlang manke werking van die dienst.

generaal Claude Vandevoorde

Het Comité I, dat toeziet op de werking van de Militaire Inlichtingendienst, heeft eerder al gewezen op de slechte werking van de dienst. Ook andere inlichtingendiensten stellen al een tijdje vragen bij de werking van ADIV.

Huidig topman generaal Claude Vandevoorde (foto) voert een hervormingsplan door dat door een deel van de oude garde op heel wat weerstand stuit. Zijn voorganger generaal Eddy Testelmans is vroegtijdig opgestapt nadat een brief was uitgelekt over de interne wantoestanden.

Meest gelezen