Belga

Amper 25 en een eigen zaak: startende ondernemers zijn steeds jonger

Startende ondernemers zijn in ruim 1 op de 5 gevallen jonger dan 25 jaar. Iets meer dan 6 procent is zelfs jonger dan 22. Daarmee is het aantal ondernemers jonger dan 22 in enkele jaren tijd sterk toegenomen. Verklaring van het succes is het nieuwe statuut van student-ondernemer. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta.  

Wie bij een startende bakker, fotograaf of loodgieter binnenstapt, komt in ruim 1 op de 3 gevallen terecht bij een beginnende zelfstandige die jonger is dan 30 jaar. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta op basis van de gegevens van ruim 105.000 starters.

Jonge instructeurs, kappers en hoveniers

Van alle startende zelfstandigen is 6,6 procent zelfs jonger dan 22 jaar. Enkele jaren geleden, in 2015, was dat amper 0,5 procent. "Die opvallende toename kunnen we verklaren dankzij het statuut van student-ondernemer. Universiteiten en hogescholen bereiden studenten via dat statuut zo voor op het ondernemerschap", vertelt Els Schellens van Acerta.

Van alle startende zelfstandigen kiezen de jongste ondernemers vooral voor het beroep van instructeur of lesgever, hovenier en kapper. "Dit zijn natuurlijk beroepen waarmee je al snel aan de slag gaat als zelfstandige", vertelt Schellens.

"Maar ook andere opleidingen leiden bijna tot een beroep als zelfstandige. Dat geldt voornamelijk voor (para)medische en vrije beroepen. Denk bijvoorbeeld aan notarissen, diëtisten, logopedisten en huisartsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meerderheid van die starters jonger is dan 30 wanneer zij beginnen als zelfstandige", besluit Schellens.

Meest gelezen