Antwerpse politie ontmaskert "bende van horen, zien en zwijgen": "Wie toetrad, moest zware feiten plegen"

In Antwerpen is een bende jongeren opgerold die zich onder meer schuldig maakte aan overvallen, poging tot moord en foltering. Negen verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter of geplaatst door de jeugdrechter. Drie van hen waren nog minderjarig op het moment dat de feiten zich afspeelden. 

De bende was vooral actief in Antwerpen, maar pleegde ook feiten in Stabroek en Boom. De Antwerpse politie noemt twaalf veelal gewelddadige feiten, allemaal in de tweede helft van 2018. Daarvan valt een moordpoging in Boom het meest op.

Op 29 oktober drongen de bendeleden binnen in het appartement van een man die ze wilden vermoorden. De man werd tien uur lang vastgehouden. In die tijd werd het slachtoffer geslagen met verschillende voorwerpen en  zwaar gemarteld. Het slachtoffer raakte bewusteloos en overleefde de feiten omdat hij kon ontsnappen.

Bende van horen, zien en zwijgen

Volgens Wouter Bruyns van de Antwerpse politie was de bende strak georganiseerd. "Ze noemden zichzelf de 'bende van horen, zien en zwijgen'", vertelt de woordvoerder. "Als je bij de groep wou horen, moest je bereid zijn om ernstige feiten te plegen, slagen te incasseren en zelfs feiten te bekennen die je niet zelf gedaan had." 

Als je bij de groep wou horen, moest je bereid zijn om ernstige feiten te plegen, slagen te incasseren en zelfs feiten te bekennen die je niet zelf gedaan had

Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie

Negen verdachten werden vanmorgen opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter, of geplaatst door de jeugdrechter. Hun leeftijd steekt af bij de ernst van de feiten. "Toen ze de feiten pleegden, waren drie van de verdachten minderjarig", vertelt Bruyns. "De andere betrokkenen zijn uitgebreid bekend bij de politiediensten. Ook zij kwamen nog voor ze achttien waren in contact met de politie en het gerecht."

Meest gelezen