Videospeler inladen...

Justitie opent onderzoek tegen bewoner "nazihuis" in Keerbergen

Het parket van Leuven heeft een onderzoek geopend tegen de bewoner van een huis in Keerbergen dat versierd is met allerlei nazisymbolen. Dat heeft het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia bevestigd aan het persagentschap Belga.

Het is niet de eerste keer dat de 75-jarige bewoner zijn nazisympathieën openlijk manifesteert. In 2014 was er al een klacht tegen hem ingediend, maar het parket van Leuven seponeerde die omdat er geen strafbare feiten konden worden bewezen. 

"We beschikken over genoeg elementen om een nieuwe klacht in te dienen", zegt Bram Sebrechts van Unia aan Belga. "We hebben nieuwe feiten vastgesteld. Zo heeft de bewoner antisemitische symbolen in zijn tuin aangebracht die duidelijk zichtbaar zijn vanop de openbare weg." Unia zegt dat het zich burgerlijke partij stelt als de man inderdaad wordt vervolgd.

De ingediende klacht slaat op een overtreding van de wet op het negationisme. Daarop staan celstraffen tot 1 jaar. De man zelf, een voormalige militair, zei voor de camera van de RTBF dat hij "niets verkeerds doet". "Ik doe niemand kwaad, ik heb een blanco strafblad. Als ze mij willen opsluiten, dan moeten ze dat maar doen."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen