Videospeler inladen...

11.000 betogers op straat voor het klimaat, volgende week komt Greta Thunberg naar Brussel

Zowat 11.000 scholieren, studenten en grootouders zijn voor de zesde week op rij door de straten van Brussel getrokken om meer aandacht te eisen voor het klimaat. Het enthousiasme voor de klimaatactie blijft groot, en niet alleen bij jongeren uit de middelbare school. Intussen is ook bekend geraakt dat Greta Thunberg, het Zweedse meisje dat de inspiratie vormde voor de actie, volgende donderdag mee komt betogen in Brussel.

Net zoals bij vorige edities trok de mars van klimaatspijbelaars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. Startpunt is de Koning Albert II-laan, bij het station Brussel-Noord. Er waren veel betogers op de been, volgens de Brusselse politie ging het om 11.000 mensen. "We moeten niet elke keer met 30.000 zijn, maar we moeten wel de druk blijven opvoeren", zegt boegbeeld Anuna De Wever.

"Het is van de pot gerukt te stellen dat ons protest gekaapt wordt door radicaal links. Het is normaal dat er veel linkse mensen bij zitten, zij geven om het milieu. Maar dit is het meest globale onderwerp ooit dus het maakt niet uit of je rechts, liberaal of conservatief bent. Gisteren heb ik een gesprek gehad met de nieuwe Vlaamse minister Koen Van den Heuvel en daar was ik heel tevreden over. Ik zag bij hem dezelfde frustratie als bij mij en hij begrijpt dat de situatie urgent is."

Volgende week donderdag komt Greta Thunberg, die de Belgische klimaatjongeren inspireerde tot hun acties, mee betogen in Brussel. Thunberg (16), begon in september met haar eigen actie: elke vrijdag gaat ze voor het parlementsgebouw in Stockholm zitten om aandacht te vragen voor het klimaat.

Thunberg zal samen met Anuna De Wever eerst naar het Europees Parlement trekken om er te speechen voor onder anderen voorzitter Jean-Claude Juncker. "Ik ben enorm blij dat ze naar België komt en dat ik haar mag ontmoeten, want zij blijft onze grote inspiratie. We hebben elkaar al een paar keer via Skype gesproken en ze liet al weten dat ze heel dankbaar is dat we het protest in Europa hebben laten ontploffen", vertelt De Wever.

"Haar bezoek aan België is geen aanleiding om te stoppen met onze acties. We zijn er nog lang niet. Greta Thunberg protesteert al 27 weken. Iedereen vraagt aan ons wanneer we gaan stoppen, maar ik vraag aan de politici, wanneer gaan jullie in actie schieten. Dat komt op hetzelfde neer", voegt De Wever er aan toe in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister het interview met Anuna De Wever in "De wereld vandaag" hier:

Anuna De Wever over de komst van Greta Thunberg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

(lees verder onder de foto)

Students for Climate: "Sociaal rechtvaardig klimaatakkoord"

Naast Youth for Climate roept nu ook Students for Climate in alle studentensteden en in de hogescholen en universiteiten op om te protesteren. De studenten willen tonen dat ook zij voor de volle 100 procent achter de eis voor een ambitieuzer klimaatbeleid staan. Students for Climate gaat nog verder en wil dat het volgende klimaatakkoord ook sociaal rechtvaardig is. "Een vlakke brandstofverhoging bijvoorbeeld treft enkel de sociaal zwakkeren", stelt oprichter Bakou Mertens.

"Vanaf volgende week gaan we in elke studentenstad debatten houden over mogelijke oplossingen. We zullen hier ook over stemmen om zo een algemeen beeld te krijgen van wat er leeft en hoe het wordt gedragen."

(lees verder onder de foto)

Grootouders voor het Klimaat: "Nog geen sense of urgency"

Het valt op dat zowat alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd waren. Ook lagereschoolkinderen en senioren betoogden voor een betere toekomst en meer klimaatambitie.

Tussen de Grootouders voor het Klimaat stond ook oma van vijf en ex-politica Mieke Vogels.

"De politici moeten wakker geschud worden, want er is nog geen sense of urgency. De jongeren schoppen tegen het geweten van de ouderen en de politici en daar wil ik aan meedoen. De politici kunnen niet zeggen dat er geen draagvlak is. Dat moet je als politici zelf creëren", zegt Vogels.


Bekijk hier het item uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen