Dancefestival wordt urbanplatform: exit "Laundry Day", enter "Fire is gold"

Het Antwerpse dancefestival Laundry Day stopt te bestaan in zijn huidige vorm. De organisatie laat weten dat "alles evolueert, ook muziekgenres" en dat Laundry Day er "daarom resoluut kiest om de meest nieuwe muziekstroming - urban - een nieuw platform te geven". Laundry Day verandert niet enkel van concept, maar ook van naam: op zaterdag 24 augustus wordt "Fire is gold" georganiseerd.

Laundry Day was meer dan 20 jaar lang een van de traditionele afsluiters van het festivalseizoen, aan het einde van de zomervakantie. De eerste editie werd in 1998 georganiseerd in de Kammenstraat. Door de jaren heen werd het festival steeds groter en verhuisde Laundry Day vanuit het hart van de stad naar een volwaardig festivalterrein op het Antwerpse Zuid, het Eilandje en tenslotte de Middenvijver op Linkeroever. Daar lokte Laundry Day vorig jaar nog 30.000 bezoekers.

Na 21 edities gooit de organisatie van Laundry Day het over een andere boeg. Vorige zomer kreeg urbanmuziek al een volwaardige plaats in de programmatie, met drie aparte podia voor het genre. Die urbanlijn wordt nu voor het hele festival doorgetrokken. De populariteit van het muziekgenre in de hitlijsten, en van de hiphopcultuur in het straatbeeld valt niet te ontkennen, en de organisatie van Laundry Day wil mee op die kar springen.

Hiphop speelt een steeds prominentere rol in de hitlijsten en het straatbeeld, en we willen de vinger aan de muzikale pols houden.

Muziek, sport én kunst

Het nieuwe eendagse festival in Antwerpen krijgt de naam "Fire is gold" en beperkt zich niet tot muziek alleen. Er komen terreinen om te skaten, en te basketballen, en er wordt ruimte voorzien voor streetart. Bedoeling is om bezoekers te laten kennismaken met lokaal talent. Er zullen ook debatten worden georganiseerd over de urbancultuur en de actualiteit.

"Het wordt een evenement, waarin muziek, mode, sport en talks centraal staan, als een reflectie van de sterk opkomende hiphopcultuur", aldus de organisatie. Die nieuwe naam is niet toevallig gekozen, want er bestaat al twee jaar een gelijknamig festival in Vilvoorde. Hetzelfde totaalconcept rond de urbancultuur verhuist nu naar Antwerpen om daar Laundry Day te vervangen. "Fire is gold wordt een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, voor urban millennials die begrijpen dat hiphop een levenswijze is", klinkt het.

De eerste Antwerpse editie van "Fire is gold" wordt georganiseerd op zaterdag 24 augustus op het domein Middenvijver op de Antwerpse Linkeroever. De organisatie mikt op 10.000 bezoekers.

Meest gelezen