Gentse verkoper van cuberdons riskeert 6 maanden cel: is het einde van de "neuzekesoorlog" in zicht? 

Een Gentse verkoper van cuberdons riskeert zes maanden cel voor overtredingen van de antiracismewet. De verkoper had zijn concurrent van allochtone afkomst uitgemaakt voor "a piece of shit in two shoes". De man kan daarvoor een celstraf met uitstel krijgen, als hij zich laat behandelen voor zijn agressieproblematiek en zich niet meer uitlaat over zijn tegenstander. Daarmee komt mogelijk een einde aan de "neuzekesoorlog" in Gent.

Het conflict tussen twee verkopers van cuberdons of "Gentse neuzekes" sleept al een hele tijd aan. De kraampjes met kegelvormige paarse snoepjes staan naast elkaar op de Groentenmarkt, en dat zorgt voor spanningen, want beide handelaars beweren dat ze de beste snoepjes hebben. 

In 2011 werden er al eens klappen uitgedeeld in de "neuzekesoorlog", en in 2014 werd de vergunning van de twee verkopers tijdelijk ingetrokken na een vechtpartij. Eind 2017 kwam verkoper Carl D. opnieuw in opspraak, nadat hij gefilmd werd door toeristen. Op de beelden is te zien hoe hij zijn concurrent uitscheldt voor "a piece of shit in two shoes". 

"Hij wist dat het gefilmd werd, maar deed alles met de bedoeling om reclame te maken en neuzekes te verkopen. Racisme is een brug te ver", zegt de advocaat van het slachtoffer. De verkoper riskeert nu een celstraf van zes maanden, mogelijk met uitstel.

De "neuzekesoorlog" tussen twee verkopers van cuberdons in Gent, sleept al een hele tijd aan.

"Ik leg me neer bij die mogelijke straf", zegt Carl D., die zich opnieuw verontschuldigt voor de uitlating. "Ik zou dit graag omvormen naar een positief verhaal. Zo wil ik graag dat de Neuzekesdag in 2019 in het teken van racismebestrijding staat. Daarvoor kunnen we de cuberdons van verschillende kleuren gebruiken."

Ik wil graag dat de Neuzekesdag in 2019 in het teken van racismebestrijding staat

Carl D., verkoper van cuberdons

Momenteel zijn de spanningen wat bekoeld tussen de neuzekesverkopers, vertelt Carl D. Sinds juli 2018 staan ze wel opnieuw samen op de Groentenmarkt. "Maar gelukkig staan we een eindje van elkaar", zegt de verkoper. 

Meest gelezen