Nicole Van Bael, de vrouwelijke helft van Elvis Peeters, komt uit de kast

Dinsdag stelt Elvis Peeters zijn nieuwe boek "De ommelanden" voor. Hoewel, "zijn"? Elvis Peeters is het collectief van Jos Verlooy (°1957) en zijn partner Nicole Van Bael (°1963). Dat weten de lezers nog niet zo lang. Het duo had er voor gekozen om alleen Jos als boegbeeld naar voren te schuiven. Daar kwam verandering in toen Nicole vandaag naast Jos opdook in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en in Knack). 

"De ommelanden" gaat over een fotografe die op reportagereis vertrekt naar een niet nader genoemd land. Daar heeft ze autopech, en ze blijft hangen in een broeierige zuiderse sfeer. Zoals altijd is de roman van Elvis Peeters een co-productie van Jos Verlooy en Nicole Van Bael. Voor het eerst komt nu Nicole in beeld.   

Nicole bleef liever in de luwte

Het was de keuze van Nicole Van Bael om niet in de spots te gaan staan. Ze voelde zich daar niet goed, ze vond het veel comfortabeler om in de schaduw te blijven. Maar dat is veranderd na een stijgend aantal opmerkingen als zou Jos Verlooy haar onderdrukken. Van nu af aan verschijnen ze samen voor de microfoon en de camera. 

Samen schrijven gaat als vanzelfsprekend, we weten zelfs niet hoe het anders moet

Elvis Peeters

Het co-auteurschap begon bij het eerste toneelstuk van Elvis Peeters. Dat ging zo vlot dat ze van dan af alle proza en theater samen aanpakten. "En telkens verliep dat enigszins anders", verklaart Nicole, "we vinden dat heel spannend". Volgens Jos is Nicole de betere regisseur, zij schikt "onze" roman. 

Hoe werkt dat?

Nicole en Jos zijn in het echte leven een koppel. Ze geven veel kritiek op elkaar. Wekelijks gaan ze even buitenshuis om hard te evalueren. Dat leidt altijd tot een beter resultaat.  

Nu, regisseren of schikken, het duo geeft toe dat ze lang niet echt weten waarheen de roman leidt. "De ommelanden" is geschreven tijdens de hete zomer van 2018. De broeierige sfeer kwam als vanzelf onbewust in het boek.  

Visionair, u zegt?

In "De ommelanden" spelen de klimaatproblematiek en de strijd stad-platteland een belangrijke rol. De bosbrossers en de gele hesjes dus? "We zaten rustig in Normandië de laatste hand te leggen aan het boek toen de gele hesjes opeens wegen blokkeerden", vertelt Jos Verlooy.

Elvis Peeters wil relevante boeken met bezieling schrijven, betrokken op de wereld. Het verhaal groeit, Nicole en Jos praten, wat hen bezighoudt sluipt in de vertelling. Naast milieu gaat "De ommelanden" ook over identiteit, bijvoorbeeld.  

Veel tweets, weinig communicatie

Ook communicatie is een belangrijk thema bij het schrijversduo. De mensen twitteren onafgebroken, maar luisteren niet, ze verspreiden alleen het eigen grote gelijk. Ondanks een overvloed aan middelen wordt menselijke communicatie ondergesneeuwd. 

Jos en Nicole willen het echte contact open houden. Daarom zijn hun boeken niet boodschapperig of pamfletair, geen opiniestukken. De literatuur is veel vrijer en zet aan tot nadenken. 

En wat nu, na de coming-out van Nicole? Niets verandert. De 2 blijven als gelijken samenwerken, maar voor de buitenwereld zullen ze zichtbaar met 2 zijn. Nicole heeft geen behoefte om alleen te schrijven. Jos doet dat wel, hij is ook muzikant (Aroma di Amore) en knutselt liedjesteksten altijd alleen in elkaar. Hun romans blijven een collectieve prestatie.

Meest gelezen