Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al zeker 27 doden bij aanslag tegen Revolutionaire Wachten in het oosten van Iran

De bloedige aanslag tegen de steunpilaar van het sjiitische regime in Iran is opgeëist door de Jaysh al-Adl, een extremistische soennitische terreurgroep die vooral actief is in het grensgebied met Pakistan.

De aanslag van gisteren was gericht tegen een konvooi van "Pasdaran" of Revolutionaire Wachten die terugkeerden van operaties in Zahedan, nabij de grens met Pakistan. Op een bepaald ogenblik ontplofte een bomauto vlak bij een bus met wachters.

Volgens de laatste gegevens zijn er zeker 27 inzittenden gedood en vielen er nog meer gewonden. Teheran geeft de schuld aan soennitische extremisten die ondersteund worden door "de geheime diensten van hegemonistische grootmachten". (Lees verder onder de kaart).

De aanslag is opgeëist door de Jaysh al-Adl ("leger van rechtvaardigheid") een soennitische terreurgroep die sinds 2012 actief is in de provincie Sistan-Baluchistan in het zuidoosten van Iran vlak bij de grens met Pakistan. In het verleden heeft die groep al eerder aanslagen uitgevoerd tegen Iraanse veiligheidsdiensten.

Vorig jaar zijn ook 24 mensen gedood tijdens een parade van de Revolutionaire Wachten in de stad Ahwaz, maar dat was in het westen van het land. Die aanslag is opgeëist door lokale Arabische separatisten en door de terreurgroep IS, maar het is niet duidelijk of die claims ook echt zijn.

Slag tegen steunpilaar van het regime

Toch is dit een klap voor de Revolutionaire Wachten, de steunpilaar van het religieuze sjiitische regime in Teheran. Dat is een leger naast het reguliere leger en werd in 1979 opgericht na de islamitische revolutie omdat de nieuwe machthebbers weinig vertrouwen hadden in het leger van de sjah.

De Pasdaran tellen 125.000 militairen en dat gaat zowel om landtroepen, een luchtmacht als een marine, geheime diensten en "special forces". Via allerlei constructies controleert die eenheid ook ongeveer een derde van de Iraanse economie.

Zijn die aanslagen slecht voor het imago en het moreel van de Revolutionaire Wachten, dan betekent dat nog niet dat het regime wankelt. De soennitische minderheid in Iran is erg klein. Negen op de tien Iraniërs is sjiiet. De soennieten zijn veelal te vinden bij de minderheden zoals de Koerden en Baluchi's, de inwoners van het zuidoosten. Daarnaast zijn er zoroastristen of mazdeïsten, de aanhangers van de leer van de Oud-Perzische profeet Zarathustra, de religie van voor de islam.

Meest gelezen