Peter Dedecker (N-VA): "Gewezen minister Vanackere heeft sowieso probleem met verdwenen Libisch geld"

De "Pano"-reportage over verdwenen Libisch geld zorgt voor politieke ophef. Volgens Peter Dedecker (N-VA) zit toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) met een probleem: "Ofwel was Vanackere op de hoogte en is hij mee verantwoordelijk. Ofwel was hij niet op de hoogte en dan kan je van een politiek probleem spreken", zegt hij. Alexander De Croo en Koen Geens, ministers van Financiën en Justitie, verdedigen Vanackere. Volgens hen hoefde de minister niet op de hoogte te zijn. 

Er is politieke ophef over geld van het Libische regime onder Khaddafi dat uit België is verdwenen. Honderden miljoenen aan interesten op Libisch kapitaal zijn tussen 2011 en 2017 vrijgegeven vanop een rekening bij de financiële dienstverlener Euroclear in Brussel. Nochtans hadden de Verenigde Naties alle staatsfondsen van het regime-Khaddafi laten bevriezen. 

Als die interesten zijn vrijgegeven, kan je vermoeden dat het geld niet terechtkwam bij de Libische bevolking

Peter Dedecker, Kamerlid voor N-VA

Waar de interesten naartoe zijn, weet niemand. Het is "mogelijk" dat het geld terechtkwam bij gewelddadige milities in Libië, zegt nu ook Peter Dedecker (N-VA), lid van de Kamercommissie Financiën. "We weten niet waar het geld naartoe is. We weten wel dat er een eerste schijf betaald is op rekeningen van de Arab Banking Cooperation en dat latere schijven betaald zijn bij HSBC in Londen. Waar het geld vandaar naartoe vertrokken is, daar hebben we het raden naar", zegt Dedecker. "Als die interesten zijn vrijgegeven, kan je vermoeden dat het geld niet terechtkwam bij de Libische bevolking." 

Was de minister van Financiën op de hoogte?

Een tweede vraag is wie verantwoordelijk was voor de beslissing om de interesten vrij te geven. Ten tijde van de bevriezing was Didier Reynders (MR) nog minister van Financiën en Steven Vanackere (CD&V) minister van Buitenlandse Zaken. Eind 2011 wisselden ze van stoel. 

Peter Dedecker haalt uit naar Vanackere, die nu directeur is bij de Nationale Bank. Volgens Dedecker heeft de gewezen minister sowieso een probleem. 

Ofwel was hij op de hoogte, en dan is hij mee verantwoordelijk voor het uitbetalen van gelden die mogelijk uitkwamen bij Libische milities (...). Ofwel was hij niet op de hoogte, en dan kan je daar toch ook serieuze vragen bij stellen

Peter Dedecker, Kamerlid voor N-VA

"Er zijn maar twee mogelijkheden: ofwel was hij op de hoogte, en dan is hij mee verantwoordelijk voor het uitbetalen van gelden die mogelijk uitkwamen bij Libische milities die een bloedige burgeroorlog uitvechten. Ofwel was hij niet op de hoogte, en dan kan je daar toch ook serieuze vragen bij stellen. Dan is het bijzonder cynisch dat zo iemand directeur wordt bij de toezichthouder op de banken, die net vereist dat er altijd dubbele handtekeningen worden voorzien." 

"Minister hoefde niet op de hoogte te zijn"

Maar volgens huidig minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hoefde Vanackere niet op de hoogte te zijn. Volgens hen heeft de Schatkist de autonome bevoegdheid om geld te blokkeren of te deblokkeren. "De Schatkist doet dat volledig autonoom, zonder dat een minister daarin tussenkomt. En dat is ook logisch", zegt De Croo in "De ochtend" op Radio 1. "Het bevriezen of ontvriezen van gelden is geen politieke beslissing."

Het bevriezen of ontvriezen van gelden is geen politieke beslissing

Alexander De Croo, minister van Financiën (Open VLD)

"De Schatkist is een van de meeste autonome diensten", zegt ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Het is helemaal gebruikelijk dat de minister in zo'n situatie niet gekend werd", aldus Geens. "Normaal is dit een autonome beslissing van de Schatkist. Meneer Marc Monbaliu (toenmalig directeur van de Schatkist, red.) is trouwens een zeer goede ambtenaar."

Aan die uitleg hecht N-VA'er Peter Dedecker weinig geloof. "Bij Justitie heeft men bijna een ministeriële goedkeuring nodig om wc-papier te kopen. Maar om geld van Khaddafi en co vrij te geven zou men de minister niet eens op de hoogte brengen?" schrijft hij op Twitter.

De Croo wil de zaak nu in elk geval wel "goed bekijken". "Er loopt een juridische procedure", zegt hij. "Het lijkt me best dat iedereen zich zoveel mogelijk op de vlakte houdt terwijl die procedure loopt, in elk geval de minister van Financiën."

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moest Steven Vanackere niet op de hoogte zijn van de transacties.

Herbekijk hier de "Pano" over prins Laurent. Via zijn advocaten kwam het verhaal over de Libische fondsen aan het licht. 

Hier kan je ook het interview met Peter Dedecker (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1 beluisteren: 

Meest gelezen