Postzegelverzamelaars boos om nieuwe zegelcollectie bpost

Postzegelverzamelaars zijn niet te spreken over de nieuwe postzegelcollectie van bpost. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De nieuwe collectie wijkt af van het vaste stramien en dat is niet naar de zin van verzamelaars.

Ieder jaar brengt bpost een nieuwe postzegelcollectie uit. Die bestaat uit verschillende postzegelreeksen. In een van die reeksen staat altijd een stad centraal. Dit jaar gaat die eer naar de stad Leuven. De gewoonte is dat er vijf verschillende postzegels verschijnen van pleinen uit die stad. Maar van Leuven zijn er twee dezelfde postzegels verschenen. In totaal zijn er dus maar vier verschillende postzegels van de Vlaams-Brabantse hoofdstad. 

"Ongezien", vertelt postzegelverzamelaar Casimir van Roy uit Oud-Heverlee in "Start je dag". De man verzamelt al 56 jaar lang postzegels. "Ik ben 82 jaar oud en heb veel meegemaakt in mijn leven, maar dít heb ik nog nooit gezien." 

"Schandalig"

Van Roy vindt het schandalig dat de stad Leuven maar 4 verschillende zegels krijgt. "Vorige jaren hebben steden als Brussel, Antwerpen en Brugge wel vijf verschillende zegels gekregen. Waarom moeten ze nu net voor Leuven een uitzondering maken?" Volgens Van Roy lijkt het zo alsof Leuven geen vijf unieke postzegels waard is. "Er zijn nochtans genoeg mooie plekken in de stad."

"Smoesje van bpost"

De twee dezelfde postzegels in kwestie beelden beide het oude stadhuis van Leuven af. Maar volgens bpost zijn ze niet identiek hetzelfde. Eén zegel is met de beitel gegraveerd en de andere is digitaal gemaakt door de Poolse graveur Przemyslaw Krajewski. Een unicum, volgens bpost. Maar niet volgens Van Roy. "Larie en apekool is het. Ik heb nog nooit van die graveur gehoord."

De nieuwe collectie postzegels is vanaf augustus online verkrijgbaar.

Meest gelezen