Videospeler inladen...

Resultaten Vlaamse "FietsTelWeek": we fietsen meer in steden en op fietssnelwegen

Vorig jaar zijn in de laatste week van september in Vlaanderen en Brussel 1.882.968 fietsers geteld. Het was de derde keer dat er in Vlaanderen en Brussel een week lang geteld werd. In vergelijking met de vorige telling (2016) werd er meer gefietst op fietssnelwegen en in de steden.  

De "FietsTelWeek" is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen (het kenniscentrum voor fietsbeleid) en de Fietsersbond. Tussen 24 en 30 september vorig jaar hebben zij op 389 locaties in Vlaanderen en Brussel fietsers geteld. Het tellen gebeurde zowel automatisch (via camera's en zogenoemde telslangen) als manueel, door gemeenteambtenaren en vrijwilligers.

In totaal werden in die week 1.882.968 fietsers geteld. Dat zijn er minder dan in 2016 (2.002.288). Maar volgens Fietsberaad Vlaanderen kunnen de cijfers niet vergeleken worden omdat er in 2016 grotendeels op andere locaties werd geteld.

Meer gefietst op fietssnelwegen...

Voor een 50-tal locaties kan wel een vergelijking gemaakt worden, omdat daar zowel in 2016 als in 2018 geteld is geweest. Uit de cijfers blijkt dat het aantal fietsers op die locaties in 2018 over het algemeen was toegenomen. Dat was vooral het geval op de fietssnelwegen en in de steden. 

Op de fietssnelweg F1 (Antwerpen-Brussel) werden er vorig jaar bijvoorbeeld meer fietsers geteld aan het station Kontich-Lint (+ 27 procent) en ter hoogte van de Duivenstraat in Mechelen (+ 32 procent). Op het Ringfietspad in Antwerpen, tussen de Lt. Lippenslaan en de Stenenbrug, was het aantal fietsers op 2 jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld (+ 107 procent).     

... en in steden

Dat er ook in de steden zelf meer gefietst werd, blijkt bijvoorbeeld uit tellingen aan 3 drukke kruispunten in Leuven, Gent en Antwerpen. In Antwerpen (kruispunt Rubenslei, Van Breestraat en Van Eycklei) werden er vorig jaar 5 procent meer fietsers geteld, in Gent (kruispunt Overpoortstraat, R40 en Normaalstraat) 25 procent en in Leuven (R23, Naamsestraat en Naamsesteenweg) zelfs 46 procent. 

Bekijk hieronder op de interactieve kaart hoeveel fietsers en tellocaties er waren per provincie. (beweeg met de cursor over de kaart)

Fietsberaad Vlaanderen: "Er is zeker nog groeimarge"

Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen is tevreden met de cijfers. "De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in missing links en nieuwe fietsinfrastructuur. Die inspanningen werpen duidelijk vruchten af.  We zien bijvoorbeeld dat aan het station van Berchem bij Antwerpen, waar een nieuwe fietsbrug is gebouwd, het aantal fietsers verdrievoudigd is." 

Toch kan het volgens Baert nog beter. "Momenteel wordt 16 à 18 procent van alle verplaatsingen in Vlaanderen met de fiets gedaan. In Nederland is dat 27 procent. Er is dus zeker nog groeimarge. Steden en gemeenten moeten het autoverkeer beperken tot de hoofdassen en woongebieden zoveel mogelijk autoluw maken. Langs gewestwegen is het belangrijk dat er afgescheiden fietspaden komen. Zo zullen fietsers zich overal veilig voelen."  

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is tevreden met de cijfers. Hij wil dat de volgende Vlaamse regering nog verder gaat. " Wij hebben nu het investeringritme al verhoogd van 89 miljoen euro naar 140 miljoen euro voor fietspaden", zegt minister Weyts. "Ik denk dat de volgende stap richting 300 miljoen euro moet gaan op jaarbasis. Dat zijn grote bedragen, maar als je ziet dat ze quasi onmiddellijk rendement opbrengen, dan is dat wel de investering waard."

De minister beseft ook dat wanneer er meer fietsers zijn, de capaciteit van de fietspaden moet verhogen en dat ze dus voldoende breed moeten zijn. "We mikken op een breedte van 4 meter", zegt Weyts. "Maar ik steek niet onder stoelen of banken dat het soms bij bestaande infrastructuur wel moeilijk is om die te gaan verbreden. Je moet dan gaan onteigenen en dat is bijvoorbeeld bij een volledige huizenrij onmogelijk. Maar voor de nieuwe fietsinfrastructuur zorgen we er altijd voor dat we iets breder gaan,  zodat die fietspaden veel meer verkeer kunnen slikken."

De volledige resultaten van de FietsTelWeek zijn terug te vinden op de website https://www.fietstelweek.be/

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen