Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

40 Indiase paramilitairen gedood bij zelfmoordaanslag in de noordelijke deelstaat Kashmir

Ten zuiden van Srinagar is een bomauto ingereden op een konvooi vrachtwagens en bussen met paramilitaire eenheden. Het gaat om een van de zwaarste aanslagen tegen de veiligheidsdiensten ooit in India.

Volgens "The Hindustan Times" is een zelfmoordterrorist met een bomauto ingereden in op een bus in een konvooi van 70 voertuigen van de paramilitaire groep CRPF (Central Reserve Police Force) ten zuidoosten van de hoofdstad Srinagar.

Het dodental is nu al opgelopen tot 40 mensen. Er zouden ook meer dan veertig gewonden zijn gevallen. In totaal zouden twee bussen geraakt zijn door de bomauto. Daarna was er ook nog een vuurgevecht met andere terroristen in de buurt. Zowel de conservatieve premier Narendra Modi als de centrumlinkse oppositieleider Rahul Gandhi hebben de aanval "walgelijk" en "laf" genoemd. Binnenkort zijn er verkiezingen in India.

Het geweld in de noordelijke Indiase deelstaat Kashmir is de laatste jaren fors toegenomen. Gisteren nog ontplofte er een bom in een middelbare school in de regio. Daarbij zijn een twintigtal scholieren gewond geraakt. Het Indiase leger zal nu wellicht nog harder optreden en dat kan het geweld doen escaleren (wat wellicht ook de bedoeling van de terroristen is).

Tegelijk kan de aanslag van vandaag de spanningen tussen kernmachten India en Pakistan opnieuw opdrijven. Sinds 1947 is Kashmir een twistpunt tussen beide landen die elk een deel van het gebied controleren. In dat jaar en nog eens in 1965 en 1999 hebben India en Pakistan nog twee andere oorlogen uitgevochten over Kashmir. India verwijt Pakistan dat het achter de aanslagen en opstanden in Kashmir zit.

Een van de scholieren die gisteren gewond raakten bij een bomexplosie in een school.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Moslimterreurgroep JeM eist aanslag op

De aanslag van vandaag is inmiddels opgeëist door de extremistische soennitische groep Jaysh-e Mohammad ("leger van Mohammed"). Die groep werd in 2000 opgericht door de radicale prediker Masood Azhar, die toen net uit een Indiase gevangenis was vrijgelaten.

Die Azhar heeft sindsdien een "jihad" of heilige oorlog uitgeroepen tegen India en zou daarbij gesteund worden door de Pakistaanse militaire geheime dienst ISI, de Afghaanse taliban en de terreurgroep Al Qaeda. Jaysh-e Mohammad (JeM) rekruteert vooral onder geradicaliseerde jongeren en daarvan zijn er nogal wat in Kashmir. Veel jongeren zien weinig toekomst en ergeren zich aan het harde optreden van de veiligheidstroepen en het Indiase leger.

Het gaat om de op twee na zwaarste aanslag tegen veiligheidsdiensten ooit in India. De twee vorige waren het werk van maoïstische rebellen in het noordoosten. De zwaarste aanslag in India was die tegen luxehotels in Mumbai in 2008. Toen vielen er 175 doden. Delhi gaf Pakistan de schuld van de aanslag van moslimextremisten.

Meest gelezen