Videospeler inladen...

"Vernietiging van spijtoptantenregeling is niet noodzakelijk het einde van onderzoek voetbalschandaal"

De mogelijke vernietiging van de wet op de spijtoptanten door het Grondwettelijk Hof zou niet betekenen dat alle verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic nietig verklaard moeten worden. "Wat de rechtsgevolgen voor het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal zijn, dat is moeilijk in te schatten. Het Grondwettelijk Hof houdt altijd rekening met of bepaalde rechtsgevolgen, die kunnen blijven bestaan. Men kan de regeling vernietigen vanaf nu voor de toekomst, maar wat er al gebeurd is, wordt behouden", zegt advocaat Joris Van Cauter in "Terzake".

De advocaat Joris Van Cauter heeft in de studio van "Terzake" uitgelegd waarom hij net als zijn collega Frank Scheerlinck de wet op de spijtoptanten door het Grondwettelijk Hof wil laten vernietigen. Van Cauter verdedigt Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen. Die zou via spijtoptant en spelersmakelaar Dejan Veljkovic de degradatiewedstrijd tegen Waasland-Beveren hebben gefixt.

Van Cauter heeft een principieel bezwaar tegen de wet op de spijtoptanten. "Maar je moet natuurlijk ook als je naar het Grondwettelijk Hof gaat om de vernietiging te vragen een concreet belang hebben. Ik zit in een procedure waarbij ik vaststel dat het openbaar ministerie het initiatief in handen heeft genomen. Het openbaar ministerie heeft de onderzoeksrechter aan de kant geschoven. In de plaats daarvan komt er een spijtoptant die we onmiddellijk gaan belonen", aldus Van Cauter.

"Die man (spijtoptant Dejan Veljkovic)heeft nog geen enkele verklaring afgelegd, maar mag uit hechtenis gaan en in alle vrijheid zijn verklaringen gaan afleggen. Die kent ook onmiddellijk al het tarief van zijn straf voor hij een verklaring heeft afgelegd. Men gaat het onderzoek oriënteren op verklaringen die nog moeten komen en hopen dat de deal die men heeft gesloten, dat die deal stand houdt. Dat is gevaarlijk, als je daar de koers van uw schip door laat bepalen, kan je op de klippen varen."

Wet op de spijtoptanten die relatief goed in elkaar zat, is als een onwerkbaar instrument uit het parlement gekomen waarbij niemand goed weet hoe de wet toegepast moet worden

Volgens Joris Van Cauter is de wet op de spijtoptanten zoals hij gestemd is in het parlement in de praktijk onuitvoerbaar. "Ik heb al gesproken met mensen van het openbaar ministerie. Die zitten met de handen in het haar met betrekking tot de toepassing van de wet. De practici op het terrein zijn het erover eens dat initieel de wet relatief goed in elkaar zat, tot hij in het parlement gekomen is. Dan is er een soort onwerkbaar instrument uitgekomen, waarbij niemand echt goed weet hoe de wet toegepast moet worden. Het is niet zo doordacht", zegt Van Cauter.

"Bovendien en dat is het fundamentele probleem voor de minister. Hij wil de volledige strafvordering hervormen en eigenlijk was het zijn bedoeling om de onderzoeksrechter aan de kant te schuiven, maar hij zit nog met die onderzoeksrechter. Hij heeft dat niet kunnen doorvoeren. In deze zaak met de spijtoptantenregeling is het openbaar ministerie leider van het onderzoek geworden en de onderzoeksrechter die mag een advies geven. Er is geen leiding meer."

"Ik noem dit geen procedureslag. Er is een spijtoptantenregeling waarvan ik voorspel dat die man die zijn carrière heeft gemaakt als dealmaker en die eigenlijk nu getoond heeft dat hij dat nog altijd is en dat hij dat ook vanuit de gevangenis was, dealmaker nummer één. Hij is er onmiddellijk in geslaagd om opnieuw deals te maken."

Mijn cliënt kan ook gebruik maken van spijtoptantenregeling, maar dan moet je iets misdaan hebben. Dat heeft hij niet gedaan

Joris Van Cauter is ervan overtuigd dat zijn cliënt onschuldig is. "Ik kan ook gebruik maken van de spijtoptantenregeling, maar dan moet je spijt hebben en om spijt te hebben moet je iets misdaan hebben. De eerste voorwaarde, iets misdaan te hebben, is niet vervuld bij mijn cliënt. Hij heeft niets om spijt over te hebben, tenzij dat hij in contact gekomen is met meneer Veljkovic."

De uitkomst van het onderzoek naar het schandaal in het Belgische voetbal zal niet gehypothekeerd worden volgens Van Cauter.

"Het Grondwettelijk Hof zal een beslissing nemen. Ik zal het zo stellen: Als ik geen grote kans zie tot een vernietiging ga ik mij niet wenden tot het Grondwettelijk Hof. Ik denk dat ik heel goede middelen heb. Wat de rechtsgevolgen voor dit concrete dossier zullen zijn, dat is moeilijk in te schatten. Het Grondwettelijk Hof houdt altijd rekening met of bepaalde rechtsgevolgen die kunnen blijven bestaan. Men zegt dat we vernietigen, maar voor de toekomst vanaf nu. Wat er al gebeurd is, wordt dan behouden", besluit Van Cauter.

Bekijk het gesprek met Joris Van Cauter in "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de spijtoptantenregeling in "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen