Hulpbisschop Koen Vanhoutte.
BELGA/DESPLENTER

Vier regio's vervangen vijftien decanaten van Vlaams-Brabant-Mechelen

Het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen richt vier regio's op die de bestaande vijftien decanaten moeten vervangen. Dat heeft Koen Vanhoutte, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, aan alle priesters en diakens en aan alle benoemden en aangestelden in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen laten weten.

 "Plaatselijke verantwoordelijken en hun medewerkers willen in hun pastorale zone (in opbouw) kunnen rekenen op goede ondersteuning inzake gemeenschapsopbouw, vorming, zorg voor medewerkers en voor het tijdelijke. Om beter aan die verwachting te kunnen voldoen, willen we de ondersteuning van de vicariale diensten heroriënteren en dichter brengen bij de pastorale zones. We voorzien vier regio's die de huidige vijftien decanaten vervangen. Het betreft de streek rond Halle, Mechelen, Leuven en Tienen", aldus de hulpbisschop.

In elk van de vier regio's zal een ploeg aangesteld worden die in dienst staat van de pastorale werking binnen de pastorale zones. Elke regioploeg zal bestaan uit een deken, een begeleider gemeenschapsopbouw, een vormingswerker, een jongerenpastor, een econoom en een secretaris.

De vorming van de regioploegen is meer dan een schaalvergroting, stelt Vanhoutte. Bedoeling is vooral de dienstverlening vanuit het vicariaat te decentraliseren en meer nabij te brengen in dienst van de pastorale zones. De start van de regioploegen is gepland voor het najaar van 2019.

Meest gelezen