Videospeler inladen...

Guy Swinnen over overlijden van kompaan Willy Willy: "Als iemand een échte rocker was: dan hij wel"

Guy Swinnen, frontman van The Scabs en jarenlang bandgenoot van Willy Willy, reageert zwaar aangedaan op de dood van zijn collega en goede vriend. "Hij heeft alles op alles gezet om de MIA's vorige week nog bij te wonen. We wisten dat het daarna snel kon gaan, maar afscheid komt altijd te vroeg", vertelt Swinnen bij Ayco Duyster op Radio 1. Belpopkenner Jan Delvaux noemt Willy "de teddybeer van de Belgische muziek". Dani Klein (Vaya con Dios) en Marcel Vanthilt (Arbeid Adelt) reageren verslagen op Willy's dood.

"Ik zat gisterenavond naast Willy aan zijn sterfbed, samen met zijn vrouw. We zijn hier niet goed van", zegt een geëmotioneerde Swinnen op Radio 1.  "Afscheid komt altijd te vroeg: we hadden allemaal gehoopt dat dit nog niet meteen zou gebeuren."

Hoewel Willy streed tegen kanker, wilde hij volgens Swinnen zo lang mogelijk doen wat hij het liefst deed: op het podium staan en muziek maken. "Hij is zelfs gestopt met zijn tweede chemokuur om te blijven optreden met ons. Vorige week op de MIA's heeft hij een laatste krachttoer uitgehaald, ook al kostte het hem enorm veel energie", vertelt Swinnen.

"We hebben Willy in een rolstoel moeten begeleiden tot op het podium. Pas vlak voor het doek openging, leefde hij op. Hij heeft zich helemaal gesmeten en prima gitaar gespeeld, iets wat in zijn toestand absoluut niet evident is. Het was zijn grote wens om er nog bij te zijn, dus we zijn blij dat hij dat nog heeft meegemaakt. Ook al beseften we allemaal dat het na de MIA's snel bergaf kon gaan." 

The Scabs zijn momenteel bezig aan een theatertournee, die nog tot mei duurt. "Hoe het verder moet? Daar hebben we als groep nog niet over gepraat. We hebben morgen een optreden in Diksmuide. We gaan die show proberen te spelen. Het is een goede manier om dit verdriet te verwerken én het was Willy's wens dat The Scabs zouden blijven doorspelen."

Hoe Swinnen zich Willy Willy zal herinneren? "Als een échte muzikant, die leefde voor zijn passie.  Willy deed alles voor zijn muziek. Als je iemand een échte rocker kan noemen, dan hij wel."

Beluister hier het integrale gesprek met Guy Swinnen bij Ayco Duyster op Radio 1:

Bekijk hier een fragment uit één van de laatste interviews van Willy Willy met zijn kompanen bij The Scabs:

Videospeler inladen...

Marcel Vanthilt (Arbeid Adelt): "Geen flierefluiter, wel een gezellige man"

Vanthilt en Willy Willy kennen elkaar van bij de Nederlandstalige groep Arbeid Adelt. "Ik ben echt van mijn melk door zijn overlijden. In het begin van de week heb ik nog met Jan Vanroelen (van Arbeid Adelt, nvdr) gebeld om te kijken wanneer we Willy konden bezoeken, omdat het niet goed met hem ging. Maar hij is ons te snel af geweest. Vreselijk dat hij moet sterven aan een dwaze ziekte als kanker", vertelt Vanthilt op Radio 2. 

"Het klikte meteen tussen Willy en mij. Hij stond vrij en nonchalant in het leven, en kwam misschien over als een flierefluiter maar hij was heel serieus bezig met zijn muziek. Ik heb me dood geamuseerd met hem, en zijn grappige anekdotes. Als Willy erbij was, dan was het warm en gezellig."

"Ik ben ook blij dat Willy mee aan de wieg heeft gestaan van een van de grootste Belgische bands aller tijden: Vaya con Dios. Dat hij daarna voor The Scabs kiest, voor de rock and roll, en niet voor de Europese carrière of voor het geld: dat siert hem", vindt Vanthilt. "Want rockgitarist worden, is in België geen gemakkelijke keuze. Dus ik ben blij dat hij met een mooi parcours is beloond. Die "Lifetime achievement award" op de MIA's is een fantastisch orgelpunt van een fantastisch leven."

Arno: "Een van de laatste cowboys in de rock"

Rockers Arno en Willy Willy kennen elkaar al van in hun tienerjaren in Oostende. "We zijn elkaar ons hele leven blijven zien. Hij heeft nog op mijn eerste soloalbum gespeeld. Willy was rock-'n-roll in zijn attitude, en in alles. Hij heeft zichzelf uitgevonden, muzikaal maar ook qua look en imago. Hij is een van de laatste cowboys in de rockmuziek. Muziek was zijn leven."

"Over zijn ziekte spraken we niet. We hadden het vooral over de muziek. Tot de laatste snik heeft hij muziek gespeeld, op een podium gestaan. Fantastisch toch? Rock on motherfucker."

Beluister hier het integrale gesprek met Arno in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Dani Klein (Vaya con Dios) : "Gevoelige man, die geen compromissen sloot"

"De ene moet al vroeger vertrekken dan de andere, en Willy is te vroeg moeten vertrekken", reageert Dani Klein, frontvrouw van Vaya con Dios. "Maar hij heeft wel een goedgevuld en mooi leven gehad."

Willy en Dani Klein hebben samen met Dirk Schoufs Vaya con Dios opgericht. Hoewel hun professionele wegen scheidden, na de overstap van Willy naar The Scabs, zijn ze altijd vrienden gebleven. "Ik heb hem twee weken geleden nog gezien: ondanks zijn ziekte is hij positief gebleven. Die carrièreprijs op de MIA's heeft ongelofelijk veel voor hem betekend."

Willy Willy staat bekend als ruige rocker, maar hij was volgens Klein vooral een gevoelige man. "Willy was iemand die nooit kwaad sprak, of deed. Samen optreden, was altijd aangenaam. Hij was altijd enthousiast, en had zijn eigen stijl, zonder compromissen. Ik denk dat de rock, zoals hij die speelde bij The Scabs, meer zijn ding was dan Vaya con Dios."

Beluister hier het integrale gesprek met Dani Klein in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Belpopkenner Jan Delvaux: "De teddybeer van de Belgische muziek"

Volgens Jan Delvaux was Willy Willy enorm graag gezien. "The guy so nice they named him twice, zoals ze zeggen. Je merkte dat ook bij de uitreiking van de "Lifetime achievement" award op de MIA's. Herman Brusselmans wou zichtbaar naar Willy Willy toe om de prijs persoonlijk te overhandigen. Je voelt enorm die sympathie voor hem. Willy was een fijn mens, de teddybeer van de Belgische muziek", vertelt hij bij Ayco Duyster op Radio 1.

Delvaux benadrukt ook dat Willy Willy een heel parcours heeft afgelegd. "Hij is begonnen als punker, en heeft nog in een vleesfabriek gewerkt. Moest hij in de VS wonen en een gelijkaardige levenswandel hebben, dan kon hij een interessante biografie voorleggen."

"Willy heeft er altijd enorm cool uitgezien, tot het laatste moment, maar bij hem was dat geen pose. Het was altijd ongelofelijk aangenaam praten met hem. En hij was zo toegewijd dat hij absoluut in de muziek wou bezig blijven. Ook al zijn er door de jaren heen strubbelingen geweest bij The Scabs."

Beluister hier het integrale gesprek met Jan Delvaux bij Ayco Duyster op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen