Videospeler inladen...

37 snuffelpalen meten luchtkwaliteit in Hasselt

In het centrum van Hasselt wordt vanaf nu de luchtkwaliteit constant gemeten. De stad en de hogeschool UCLL hebben daarvoor speciale snuffelpalen geplaatst.

De 37 snuffelpalen komen allemaal binnen de grote ring. Het meettoestel is niet groter dan een kleine schoendoos en wordt onder andere aan lantaarnpalen opgehangen. Aan de hand van de meetresultaten kunnen gerichte maatregelen genomen worden om in Hasselt schonere lucht te krijgen. Marc Raes, kinderarts van het Jessa Ziekenhuis: “Als kinderen last hebben van de vervuiling kan het stadsbestuur bekijken of het speelplein of de fabriek weg moet. En kan een transportfirma wel naast een school? De beleidsmakers moeten daar een antwoord op vinden.”

Zelfbouwpakket

Er worden verschillende stoffen gemeten: zwaveldioxide, stikstofdioxide, ozon en ook fijn stof. De lucht wordt in het toestel gezogen en dan gemeten. Ilse Vermeulen van UCLL: “We leggen de resultaten samen met bijvoorbeeld Google Maps om te zien of er bij pieken misschien wel een file was in de buurt.” In de toekomst staat er nog meer te gebeuren laat Ilse Vermeulen weten: “Inwoners kunnen hun eigen sensor voor fijn stof bouwen en boven hun deur hangen. Zo worden de burgers ook betrokken.”

Smart city

De stad Hasselt wil een echte smart city worden, een slimme stad zeg maar. Schepen Joost Venken (Groen): “We kunnen nu effectief iets veranderen op basis van de meetresultaten. We kunnen extra bomen planten want die verminderen de vervuiling. Of we kunnen het centrum van de stad autoluw maken en vervuilende auto’s buiten houden.”

Bekijk de reportage over de snuffelpalen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen