BELGA/WAEM

Albanees-Belgische drugsbende opgerold na ontdekking van zes cannabisplantages

De federale gerechtelijke politie van Leuven heeft een Albanees-Belgische drugsbende opgerold. Vanuit Aarschot werden op vijf plaatsen in België zes cannabisplantages uitgebaat, onder meer in een stripteasebar. Zes personen werden al aangehouden. 

De federale gerechtelijke politie van Leuven ontdekte in samenwerking met lokale en federale politiediensten en Europol zes actieve cannabisplantages in Aarschot, Rillaar (deelgemeente van Aarschot), Grimbergen, Tielt-Winge, Charleroi en Wielsbeke. De Albanees-Belgische bende opereerde vanuit Aarschot. In totaal werden 4.500 cannabisplanten aangetroffen, waarvan 1.000 in stripteasebar Exit in Aarschot. De plantages werden bewaakt door illegaal in ons land verblijvende Albanezen, die ook ingezet werden voor het onderhoud van de planten.

Het onderzoek ging van start in het najaar van 2017 op basis van informatie dat een organisatie bezig was met grootschalige in- en uitvoer van verdovende middelen. Dat leidde tot een gecoördineerde tussenkomst vanaf 4 februari. In ons land werden tussen 4 en 6 februari 24 huiszoekingen uitgevoerd. Er vonden ook acties plaats in Zwitserland, omdat de organisatie Europese vertakkingen heeft. Bij de ontmanteling van de cannabisplantages werden ook vuurwapens, kogelwerende vesten en tienduizenden euro's aan cash geld in beslag genomen.

22 verdachten opgepakt, al zes aangehouden

In het totaal werden 22 verdachten gearresteerd. Zes van hen werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter in Leuven. Het gaat om een 57-jarige Griekse vrouw uit Aarschot en vijf Albanezen tussen 23 jaar en 36 jaar, van wie er vier in België verblijven. Zij verschenen al voor de raadkamer, die hun voorlopige hechtenis bevestigde. De vijfde Albanees verblijft in Zwitserland en werd inmiddels uitgeleverd. Drie Albanezen werden na beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken opgesloten in een gesloten instelling met het oog op repatriëring.

Meest gelezen