Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Justitie is zwakste schakel in het Stroomplan tegen drugsmaffia in Antwerpen"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat Justitie tekortschiet bij de uitwerking van het Stroomplan, de batterij maatregelen om de georganiseerde drugsmaffia in de stad aan te pakken. Hij reageerde in "Terzake" op een reportage over de toenemende invloed van de Albanese georganiseerde misdaad in Antwerpen.

De "war on drugs" is een van de prioriteiten van Bart De Wever, en de Antwerpse burgemeester ziet hier wel degelijk vooruitgang. "We hebben de inspanningen enorm opgevoerd ter hoogte van de Antwerpse politie, naar sensibilisering van andere overheden toe. Dat dit probleem toeneemt en dat het cashvolume toeneemt, maakt dat de reguliere samenleving onder druk komt te staan. Het Stroomplan is daar het resultaat van."

Die war on drugs moet gevoerd worden, maar ik heb nooit aan iemand gezegd dat je die ultiem kan winnen

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

"Er is nu een Kali-team actief in Antwerpen. Dat is uniek. Daarvan zullen we wel resultaten zien. Die war on drugs moet gevoerd worden, maar ik heb nooit aan iemand gezegd dat je die ultiem kan winnen. Het is wel belangrijk die te voeren om het probleem minstens onder controle te houden."

"Je moet natuurlijk rekening houden met de beperkingen van een burgemeester, die geen gerechtelijke bevoegdheid heeft", minimaliseert De Wever zijn eigen rol. "Als politicus ben ik trots dat ik die sensibilisering heb kunnen doen en dat er nu ook resultaten worden geboekt." 

Ook op andere aspecten blijft justitie een beetje achterwege. Het is echt het zwakke broertje

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

De Wever kijkt meteen naar justitie. "Ik deel zeker de analyse dat op het niveau van justitie de zwakste schakel zit." Volgens de Antwerpse burgemeester voert justitie gedane toezeggingen niet uit. Nochtans was De Wever een jaar geleden nog lovend over de samenwerking met minister  van Justitie Koen Geens (CD&V). "Er is vrijwel niets van uitgevoerd. Extra capaciteit op niveau van magistraten is er niet gekomen, het idee dat het Antwerpse arrondissement bevoegd kan worden in heel de haven is niet uitgevoerd. Ook op andere aspecten blijft justitie een beetje achterwege. Het is echt het zwakke broertje." 

Ook met de toegezegde financiering van het Stroomplan loopt het volgens De Wever mis. "Sinds wij niet meer in de regering zitten, heb ik dit ook niet meer gezien. Het dreigt allemaal een beetje stil te vallen."

Meest gelezen