Videospeler inladen...

“Divinity: original sin 2” bekroond tot beste Belgische game

Het computerspel "Divinity: original sin 2" heeft de hoofdprijs weggekaapt op Belgian Game Awards. Het spel van het Gentse bedrijf Larian Studios zette België de afgelopen jaren op de kaart in de videogamewereld. Nog zes andere Belgische games werden bekroond.

De Belgian Game Awards zijn vanavond uitgereikt op de nieuwe gamingbeurs 1UP in Kortrijk. Het kruim van de Belgische gameontwikkelaars woonde de awardshow bij.

Een vakjury reikte zeven prijzen uit. De belangrijkste is die voor beste pc/console-game. Die ging naar “Divinity: original sin 2”, een fantasy role-playing game dat wereldwijd succes heeft. Sommige critici vinden het een van de beste computerrollenspellen allertijden. Het spel werd op twee maanden tijd meer dan één miljoen keer verkocht. Het was dan ook geen verrassing dat de game met de hoofdprijs ging lopen. Larian Studios, het Gentse bedrijf dat de game ontwikkelde, kreeg de prijs uit handen van vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) en Véronique De Kock, beiden ambassadeurs van de website speelhetslim.be die ouders informeert over games.

In de categorie beste mobiele game ging de prijs naar “Trivia switch” van Triangle Factory. Het spel dat je op je smartphone kan spelen, werd gemaakt in samenwerking met de VRT. “Space pirate trainer” kreeg de prijs voor beste AR/VR/MR-game. In het spel train je om een echte ruimtepiraat te worden. Wereldwijd is het een van de populairste virtual reality-titels. Het Leuvense bedrijf Happy Volcano maakte kans op drie prijzen en ging uiteindelijk lopen met die voor beste niet-entertainment game voor het educatieve geheugenspel “Pixel Picasso”.

Tijdens de awardshow reikte ook Flanders DC een prijs uit, die voor beste onderneming. De Vlaamse organisatie voor ondernemen in de creatieve industrie had veel lof voor het Hasseltse bedrijf LuGus Studios dat de game “Liftoff: FPV drone racing” ontwikkelde. Het spel wordt over de hele wereld gebruikt om dronepiloten op te leiden.

Vier eindwerken van pas afgestudeerde gameontwikkelaars maakten kans op de prijs voor beste game van studenten. De jonge ontwikkelaars kregen steun van het VAF om hun game verder uit te werken. De keuze van de jury viel op het virtual reality-spel “Point of view” van Waterdrake.

De prijs voor meest beloftevolle game ging naar “Flotsam” van het Gentse bedrijf Pajama Llama’s Games. Hier besliste de jury op basis van een demo welke game het meest belovend is. Het spel komt dit jaar uit. 

Met de Belgian Game Awards wil de Vlaamse regering de groeiende Belgische gamesector een extra duwtje in de rug geven. Uit 46 ingediende games werden per prijs vier titels genomineerd. Daaruit koos een vakjury zeven winnaars. Comedian en gameliefhebber William Boeva praatte de show aan elkaar. 

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen