AFP or licensors

Belgische wapens te koop op beurs in Abu Dhabi, Amnesty vreest dat ze worden ingezet in Jemen

Op een grote wapenbeurs in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, zullen dit weekend Belgische machinegeweren te koop worden aangeboden. Dat zegt Amnesty International. Het zou gaan om Minimi's die gemaakt worden door FN Herstal in Luik. Volgens Amnesty International worden gelijkaardige wapens ook gebruikt in de oorlog in Jemen, en zijn het de Verenigde Arabische Emiraten die Jemenitische milities ermee bevoorraden. 

Begin deze maand luidde Amnesty International nog de alarmbel over het gebruik van de Belgische wapens in de oorlog in Jemen. Milities, die worden beschuldigd van oorlogsmisdaden, zouden ermee bevoorraad worden door de Verenigde Arabische Emiraten.

"Het tart dan ook alle verbeelding dat FN Herstal dit weekend in de Emiraten Minimi’s gaat aanprijzen terwijl we nog maar net aan het licht gebracht hebben hoe ze die wapens doorsluizen aan een militie in Jemen,” zegt Patrick Wilcken van Amnesty International.

"Westerse en andere landen hebben sinds de start van het conflict in Jemen in maart 2015 al voor minstens 3,5 miljard dollar aan wapens verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Daarbij zijn zware conventionele wapens zoals vliegtuigen en schepen, maar ook kleine en lichte wapens, munitie en onderdelen."

Volgens Amnesty moet de wapenverkoop dan ook onmiddellijk stopgezet worden. "De Belgische autoriteiten en FN Herstal mogen niet langer wapens verkopen aan de strijdende partijen in Jemen. Een land dat dit toch blijft doen, geeft duidelijk te kennen dat geldgewin belangrijker is dan het naleven van internationaal recht."

Nederland, Finland, Denemarken en Noorwegen hebben eerder al beslist om geen wapens meer te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten.   

Meest gelezen