Videospeler inladen...

18 graden in Ukkel, warmste 15 februari ooit gemeten

Het is vandaag in België de warmste 15e februari sinds de start van de metingen. In Ukkel werd rond halfvier vanmiddag 18,1 graden genoteerd, dat meldt het KMI. 

Het vorige dagrecord dateert van 1998. Toen was het 17,2 graden op 15 februari. Betrouwbare dagrecords worden bijgehouden sinds 1901. 

"We hebben nog nooit zo vroeg in het seizoen een zo hoge temperatuur gemeten in Ukkel," zegt weerman Frank Deboosere. "En we noteren steeds meer van die records. Dagrecords met hoogste maximumtemperaturen ooit, zo hebben we er sinds het jaar 2000 al 138 gehad. Terwijl we veel minder records scoren qua minimumtemperaturen. Dat toont duidelijk aan dat de temperatuur echt stijgt, ook wat betreft de uiterste waarden."

Uitzonderlijke omstandigheden

"Er is een combinatie van omstandigheden," vult David Dehenauw van het KMI aan. "We hebben enerzijds een hogedrukgebied met veel zon, en aan de andere kant ook een temperatuursinversie. De temperatuur stijgt met de hoogte, en Ukkel ligt nét wat hoger en daardoor is die temperatuur er net wat extremer. "

Al heeft die hoge temperatuur ook iets te maken met de opwarming van de aarde, zegt Dehenauw. "Het onderliggend signaal van de klimaatopwarming is er altijd. Maar dit is niet 100 procent daaraan toe te schrijven, vooral de zon en die temperatuursinversie spelen vandaag een rol. Natuurlijk, in een minder warme wereld zou die temperatuur niet zo hoog oplopen dus het speelt wel mee."

Warm weekend

Ook dit weekend blijven de temperaturen veel te hoog voor de tijd van het jaar. De kans zit erin dat morgen alweer een dagrecord sneuvelt. Normaal gezien halen we in deze tijd van het jaar zo'n 6 graden. 

Bekijk de reportage over het warme weer uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen