Twee verdachten van schietpartij in Brederodestraat blijven aangehouden

De twee verdachten die werden aangehouden in verband met een schietpartij in de Brederodestraat bij Antwerpen-Zuid, blijven voorlopig in de cel. Dat heeft de Antwerpse raadkamer beslist. 

Bij de schietpartij op 2 februari raakten drie mensen gewond. Een van hen, een 28-jarige man, overleed 's avonds in het ziekenhuis. Ook de 21-jarige neef van het dodelijke slachtoffer en nog een 26-jarige man raakten zwaargewond. De raadkamer in Antwerpen houdt de twee verdachten aan omwille van de openbare veiligheid. 

De verdachten zijn een 60-jarige man en zijn 32-jarige zoon. Het was de vader die de schoten zou hebben gelost, maar ze worden allebei verdacht van moord en poging tot moord. Hun advocaten benadrukten bij de raadkamer dat het niet gaat om een politieke kwestie tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap in de wijk, zoals eerst werd gedacht, maar eerder om een vete tussen twee families.

Aanleiding

Er zou volgens de advocaten van de verdachten ook een concrete aanleiding geweest zijn voor het incident. Dat blijkt volgens hen uit de camerabeelden. De raadkamer was trouwens tot nu uitgesteld om die straatbeelden beter te kunnen analyseren. 

Volgens de advocaten van de verdachten is er sprake van een incident dat aanleiding gaf tot de feiten. De advocaat van de vader spreekt zelfs van een "raid". De man zou "zijn zelfbeheersing verloren hebben" toen het raam van het familierestaurant werd ingegooid met een verkeersbord. In dat restaurant zaten op dat moment zijn zoon met vrouw en kinderen te lunchen. 

De andere kant

"Uit de camerabeelden blijkt dat mijn cliënt met zijn vrouw en kinderen in zijn eigen restaurant zat te ontbijten", vertelt de advocaat van de zoon. "Op dat ogenblik komen twee jongeren langs. Die slaan met een verkeersbord het raam aan diggelen en uiten bedreigende taal. De man brengt daarop zijn vrouw en kinderen in veiligheid en komt terug."

Dat de zoon overging tot geweld berust volgens zijn advocaat op een soort misverstand. "Op het moment dat hij terugkomt ziet hij zijn vader in de straat, nadat hij een schot heeft gehoord", vertelt de advocaat van de jongste verdachte. "Hij ziet dat het gezicht van zijn vader vol bloed hangt, maar weet niet wie er geschoten heeft. Hij loopt naar buiten en geeft klappen aan wat later twee slachtoffers zullen zijn." 

Meest gelezen