Videospeler inladen...

Britse scholieren komen nu ook op straat voor het klimaat: Zweeds-Belgisch initiatief krijgt navolging

In meer dan 50 Britse steden zijn er vandaag tieners op straat gekomen om maatregelen tegen de klimaatverandering te eisen. Ook zij spijbelen en betogen, net zoals eerder in Zweden en in ons land.

De meest opvallende betoging was er aan het parlement in Londen, maar er werd ook betoogd op tientallen andere plaatsen. Dat was onder meer het geval in de Schotse hoofdstad Edinburgh, in universiteitssteden zoals Oxford, Manchester, Exeter, het kustplaatsje Brighton, Cardiff in Wales en dergelijke meer. Overal in het Verenigd Koninkrijk dus.

De slogans waren dezelfde als die op het Europese continent: de jongeren eisen dat de huidige generaties politieke en zakelijke leiders meer doen om de klimaatverandering af te remmen in plaats van erover te praten.

Veel schooldirecties waarschuwen de jongeren evenwel dat dat geen excuus mag zijn om te spijbelen. Toch hebben tienduizenden Britse jongeren het voorbeeld gevolgd dat eerder begonnen was bij een Zweeds schoolmeisje en nadien elders werd opgepikt in Europa, onder meer ook in ons land. Hier zijn er al enkele weken klimaatbetogingen van scholieren, telkens op donderdag.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen