Videospeler inladen...

De oplossing voor te zware woonleningen? Langer maar rustiger afbetalen

Banken pushen Belgen te vaak om op te korte tijd hun woonleningen af te betalen. Dat zegt John Romain van Immotheker. We zouden beter op iets langere termijn lenen zodat we rustiger kunnen afbetalen, zegt de oprichter van het adviesbureau voor hypotheekleningen.

De Nationale Bank waarschuwt ervoor dat Belgische banken te vlot leningen geven aan kwetsbare mensen. Bij meer dan een derde van de nieuwe woonleningen bedraagt het geleende bedrag meer dan 90 procent van de aankoopprijs. Die verhouding is de zogenoemde "quotiteit".

John Romain vindt een hoge quotiteit op zich niet erg. “Je mag de mensen niet onder de 90 procent quotiteit willen houden, want dan sluit je de helft van de kopers uit. Dat zijn vooral jonge mensen die voor het eerst een huis kopen", en dus niet genoeg startkapitaal hebben.

Niet comfortabel

Op zich is dat laatste geen probleem, zegt John Romain. “Het probleem is dat mensen niet comfortabel lenen.” De oplossing ligt volgens hem in de aloude stelregel: niet meer moeten afbetalen dan een derde van je maandelijkse inkomen.

Belgen betalen op relatief korte termijn hun leningen af, stelt Romain. “Bij de marktleider (de bank die de meeste hypothecaire leningen verschaft, red.) zit de looptijd rond de 18 jaar en 9 maanden.” Volgens de hypotheekadviseur worden we hierin vooral gestuurd door de banken, omdat zij daar profijt bij hebben. “Maar dat is om problemen vragen,” zegt Romain, “want het maakt de klanten weerloos.”

30 jaar

Waarom worden klanten weerloos? Omdat ze op korte tijd dus relatief veel geld moeten afbetalen. Te veel om nog comfortabel te kunnen leven in de periode waarin ze hun lening moeten afbetalen. Bij Immotheker probeert men naar eigen zeggen de lasten-inkomstenverhouding niet boven de 33 procent te laten uitkomen. “Bij de huidige marktleider zit die op 38,5 procent. Dat is te hoog.”

Volgens Romain is het dus beter om de looptijd op te trekken, zoals in Nederland het geval is. Daar is lenen op 30 jaar de norm. Als België in die richting zou opschuiven zouden mensen dus tegelijk iets meer kunnen lenen terwijl de afbetaling draaglijk blijft.

Al moet daarbij wel aangestipt worden dat leningen met een langere looptijd ook een hogere interestlast hebben.

Bekijk de reportage over woonkredieten uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reactie van Immotheker uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen