Videospeler inladen...

Antwerpse schepencollege schrapt naam van Delwaidedok

Het Antwerpse schepencollege heeft beslist om de naam van het Delwaidedok te schrappen. De naamsverandering komt er als antwoord op de controverse rond oorlogsburgemeester Leo Delwaide, die betrokken was bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens burgemeester Bart De Wever was de naam "niet houdbaar". Een nieuwe naam is er wel nog niet.

Eerder deze week liet Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten dat een naamsverandering van het Delwaidedok voor hem "bespreekbaar" was.

Het dok in de haven van Antwerpen is genoemd naar toenmalig oorlogsburgemeester Leo Delwaide, en uit een nieuw onderzoek blijkt dat die veel actiever betrokken was bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog dan tot nog toe was aangenomen.

"Na lectuur van het boek was de zaak duidelijk: de naam is niet houdbaar", zegt burgemeester Bart De Wever.

De stad Antwerpen heeft een poos geleden ook al een wetenschappelijk comité samengeroepen dat het bestuur moet adviseren over de kwestie. Maar het schepencollege wacht dus het advies van dat wetenschappelijk comité niet af. Een nieuwe naam is er evenwel nog niet.

De naamgeving van de Antwerpse dokken gebeurt door het Havenbedrijf, maar dat is eigendom van de stad. Het schepencollege wil nog voor de volgende gemeenteraad een nieuwe naam voorstellen aan het Havenbedrijf. "Ik roep op nu niet openlijk allerhande namen te suggereren want ik wil niemand ontgoochelen. Het moet een positieve keuze worden", zegt De Wever.

Meest gelezen