Filmkeuring België gaat over op Nederlands systeem: "Met het vingertje zullen we niet meer wijzen"

Belgische distributeurs van films gaan vanaf november dit jaar hun eigen films en series voorzien van symbolen die aanwijzingen geven voor welke kijkers ze geschikt zijn. "We gaan over op het Nederlandse systeem, want dat van ons was duidelijk verouderd", zegt minister van Media, Sven Gatz, tegen VRT NWS.

Het huidige systeem is bijna honderd jaar oud en was volgens Gatz te statisch en belerend en nodig aan vervanging toe. "Er is nu nog een commissie die iedere film of serie controleert en vervolgens bepaalt of de inhoud geschikt is voor 12- of 16-jaar en ouder."

Niet waterdicht systeem

En dat systeem lag geregeld onder vuur, zegt Gatz. "Bepaalde afwegingen binnen de commissie waren niet altijd even helder. Soms werd gedacht dat er sprake was van willekeur en dus was het geen waterdicht systeem. Waarom was de ene film bijvoorbeeld 12-plus en de ander pas vanaf 16 jaar te zien? Daar was onduidelijkheid over."

De huidige commissie wordt opgedoekt. "De commissie die we nu hebben, gaat nog uit van de bescherming van de burger. Maar straks is er geen absolute controle meer en pakken filmmakers het zelf op", zegt Gatz. "Want met het digitale tijdperk waarin we nu leven, is het niet te doen om producten te verbieden voor bepaalde leeftijden. Het ene kind is meer bestand tegen pittige elementen in een film dan het andere kind. Dus we gaan niet meer met het vingertje wijzen."

Nederlands Kijkwijzer-systeem

België schakelt daarmee over op het Nederlandse Kijkwijzer-systeem, zegt filmkenner Ward Verrijcken . "Belgische distributeurs en producenten zullen dan zelf symbolen toewijzen aan hun films en series." Het aanbod van symbolen is beduidend groter dan de twee logo's die nu in Belgie worden gebruikt, zegt Verrijcken. "Zo is er straks niet alleen keuze uit categorieën "vanaf 9 jaar", "vanaf 12 jaar" en "vanaf 16 jaar", maar kan de kijker van de film ook gewaarschuwd worden voor bijvoorbeeld "angst", "drugs- en alcoholmisbruik" en "grof taalgebruik"."

De distributeurs zijn nog niet gewend om zo’n waarschuwing zelf mee te geven aan hun publiek en dus worden zij, volgens de minister, opgeleid om hun eigen materiaal te toetsen en kwalificaties mee te geven. Daardoor kunnen ouders en hun kinderen zelf vanaf november een afweging maken of het een geschikte film is, op basis van het advies.

Meest gelezen