Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Frankrijk stuurt ambassadeur terug naar Italië: rel tussen beide regeringen bijgelegd?

Vandaag nog vertrekt Christian Masset, de Franse ambassadeur in Italië, terug naar Rome. Vorige week had de Franse regering hem teruggeroepen nadat een Italiaanse minister de "gele hesjes" openlijk had gesteund.

"Hij vertrekt vandaag naar Rome", zo kondigde Nathalie Loiseau, minister van Europese Zaken, vanochtend aan. Blijkbaar zijn een aantal plooien gladgestreken na een telefoontje tussen de Franse president Emmanuel Macron en zijn Italiaanse tegenhanger Sergio Mattarella. "De vriendschap tussen beide landen is belangrijk en we hebben elkaar nodig", zo klonk het.

Vorige week klonk het anders. Parijs had de ambassadeur teruggeroepen voor overleg, maar vooral om onvrede te uiten over het gedrag van Italiaanse regeringsleden. Zo had de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio niet enkel een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de Franse protestbeweging gele hesjes, maar had hij hen ook opgeroepen om de strijd niet op te geven. Die andere vicepremier Matteo Salvini -tegelijk voorman van de extreemrechtse partij Lega- had dan weer zijn afkeer geuit van Macron.

De Italiaanse president Mattarella en premier Guiseppe Conte hebben dus blijkbaar wat olie op de Franse golven gegoten en dus is de rust voorlopig teruggekeerd. Inhoudelijk blijven de verschillen tussen Parijs en Rome echter erg groot: beiden hebben een totaal andere visie op Europa, op de economie en de begroting en op kwesties zoals vluchtelingen en asiel. Die kloof is niet gedicht en de kans op nieuwe ontsporingen blijft dus.