AFP or licensors

Gratis lichtfestival of pikante lingerie? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Brussels by night

Zaterdag- en zondagavond kunt u nog genieten van een (klank- en) lichtspektakel in Brussel: Bright Brussels. Op verschillende locaties in het centrum staan er indrukwekkende installaties, zoals een "kathedraal van licht", een lange gang versierd met duizenden lichtjes. 

Vorig jaar lokte het festival 120.000 mensen naar de hoofdstad, en dat hopen ze dit jaar minstens te evenaren. Verschillende straten zijn voor de gelegenheid autovrij gemaakt, zodat u het uitgestippelde parcours nog makkelijker kunt volgen. Het festival is helemaal gratis, het Brussels Gewest trekt hiervoor een miljoen euro uit. 

Bekijk hieronder hoe Bright Brussels er dit jaar uitziet:

Videospeler inladen...

Chaussée d'amour in Koksijde

Zin in een triootje aan de kust dit weekend? De Panne, Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort pakken dit jaar opnieuw uit met verschillende valentijnsacties rond het thema "trio aan de Westkust". Ja, u bent met drie, te weten: u, uw partner en de Noordzee. De kus(t)tram brengt u van activiteit naar activiteit. Zo is er zaterdag om 18 uur vuurwerk in Nieuwpoort, en wordt de Zeelaan in Koksijde-Bad tijdelijk omgevormd tot een "Chaussée d'amour". Vanaf 16 uur zijn er gratis burlesque shows en "pikante lingerieshows". De temperatuur aan zee blijft zaterdag dus stijgen, tot 20 uur.

Meer Noordzee

In de nieuwe televisiereeks "Rond de Noordzee" reist Arnout Hauben in 10 afleveringen de Noordzee rond, elke dinsdagavond te volgen op Eén, en op vrtnu.be. Bij die reeks hoort ook een boek én een openluchtexpo. In de "Nieuwe gaanderijen" in Oostende hangen tot 31 maart zo'n 30 opmerkelijke foto's van de 5.000 kilometer lange tocht.  Een expo met "zicht op zee".

Daar vlakbij loopt nog tot 22 april een andere gratis expo, waar de kunstcollectie van Xavier Tricot wordt getoond, die hij schonk aan de stad Oostende. Een collectie met (kleine) werken van onder anderen Gerhard Richter, Roger Raveel, Panamarenko en Louise Bourgeois

Oostende haalt zaterdag meteen alles uit de kast, want om 14 uur start de "Nacht van de musea en de galerijen". 30 musea en galerieën zijn de hele namiddag en avond gratis te bezoeken. Zo kunt u in Mu.ZEE terecht voor het werk van Raoul Servais. Opgelet: Voor Ensor en Spilliaert betaalt u (helaas) wél 9 euro, de rest van het museum is gratis open tot 22 uur.

Flirten in het Frans

Nog tot zondag staat Vlaanderen centraal op de 50e editie van "Foire du livre", de Franstalige tegenhanger van de Boekenbeurs. Van 10 tot 19 uur bent u welkom om samen met auteurs zoals Tom Lanoye en Lize Spit Vlaanderen te vertegenwoordigen in Brussel. U kunt hier een gratis ticket downloaden.

"Foire du livre" was in oktober nog te gast op de Boekenbeurs in Antwerpen, bekijk hieronder het verslag:

Videospeler inladen...

Rembrandt in Nederland

De "Gouden eeuw van Nederland" herleeft weer, met dank aan een uitgekiende promotie rond Rembrandt van Rijn. In 1669 - precies 350 jaar geleden - overleed Rembrandt en dat wordt het hele jaar door herdacht in Nederland.

De grootste tentoonstelling is net open en brengt alle schilderijen, tekeningen en etsen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam bij elkaar, onder de toepasselijke noemer: "Alle Rembrandts". Nog tot 10 juni kunt u gaan aanschuiven met de andere bewonderaars in het Rijksmuseum.

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen