Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hoe gaat het nog met de brexit? Over de Valentijnsstemming, het "brexitmonster" en de topless presentatrice

Op Valentijnsdag verloor de Britse premier Theresa May een weliswaar symbolische stemming over haar brexitstrategie. Welke opties blijven er nu nog over, met nog 42 dagen voor de geplande uitstapdatum? Tegenstanders van de brexit grijpen intussen naar uitzonderlijke middelen.

De dag in het parlement was nochtans goed begonnen voor premier May, met een Valentijnsgedicht van het conservatieve parlementslid en leider van het Lagerhuis Andrea Leadsom: "Labour is red, Tories are blue, our future is bright, with a good deal in sight, for the UK and our friends in the EU."

Niet iedereen kon het poëtische talent van Leadsom waarderen, en onder anderen brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt kwam met zijn eigen versie:

Stemming onder het vriespunt

Maar enkele uren later was de stemming alweer flink gezakt, toen het parlement weigerde om May het vertrouwen te geven voor haar brexitstrategie. Die bestaat erin dat ze bij de Europese Unie aandringt op aanpassingen aan haar brexitdeal. Volgens May is dat de enige manier om het reeds goedgekeurde en ondertekende akkoord door het parlement te krijgen.

Twee weken geleden stuurde dat parlement May terug naar Brussel om een "alternatieve oplossing" te vinden voor de backstop, de regeling die Noord-Ierland in de douane-unie en de eengemaakte markt moet houden, zodat er geen harde grens ontstaat op het Ierse eiland. Voor veel hardliners in haar eigen achterban is die regeling onverteerbaar. Maar de Europese Unie weigert de onderhandelingen te heropenen. Gisteren liet het parlement de steun aan May dus alweer vallen.

Voorbereiding op een "no deal"-brexit

Intussen schakelen bedrijven en overheden hun voorbereidingen voor een uitstap zonder akkoord een versnelling hoger.  De Nederlandse overheid lanceert een "Brexit Impact Scan" waarmee bedrijven kunnen inschatten wat de gevolgen zullen zijn voor hun onderneming. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken poseerde daarvoor zelfs samen met het "brexitmonster" in zijn kantoor.

Tegenstanders van de brexit grijpen naar steeds drastischere middelen om de aandacht te trekken. Zo ging presentatrice Rachel Johnson, de zus van politicus en brexiteer Boris Johnson, gisteravond topless tijdens haar programma "The pledge" op Sky News. Ze imiteert daarmee Cambridge-professor Victoria Bateman die de brexit vergelijkt met de nieuwe kleren van de keizer en daarover naakt lezingen geeft.  

Top van de laatste kans?

Intussen lijkt het er steeds meer op dat een doorbraak in de brexitsaga verschoven wordt naar eind maart. Steeds meer onderhandelaars kijken nu naar de Europese top van 21 maart in Brussel als "de top van de laatste kans". Die top is de laatste waarop de Britten nog zijn uitgenodigd.  Alleen met het mes op de keel kunnen nog toegevingen worden verwacht, zo klinkt het, of een uitstel. 

Op 27 februari heeft het Britse parlement nog een kans om het "no deal"-scenario, waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Unie crasht, weg te stemmen. Dat kan alleen als er voldoende Tory- en Labourrebellen dat voorstel steunen. Daarna gaat het in rechte lijn naar de finale brexitgesprekken. Afwachten wie het eerst met de ogen knippert. 

Meest gelezen