Videospeler inladen...

Ideaal weer om te tuinieren: wat mag je wel al doen en waar wacht je beter mee?

Hoera, de zon is in het land. Heel wat groene vingers zullen bij dit nieuws beginnen te kriebelen en naar de snoeischaar en de grasmachine grijpen. Maar is dat wel al een goed idee zo vroeg op het jaar? We vroegen het aan een plantkundige.

De kans is groot dat wie vandaag buitenkomt spontaan lentekriebels zal krijgen. Na de sombere maand januari worden we eindelijk getrakteerd op een goede portie zon. Het ideale moment om de tuin eens grondig onder handen te nemen, maar is dat niet te vroeg?

"Er zijn zeker al karweitjes die je kan doen in de tuin", zegt Peter Roels, educatief medewerker in de Plantentuin van Meise. "Maar hou altijd in je achterhoofd dat de winter eigenlijk nog maar goed halfweg is. Intuïtief hebben we rond deze periode altijd het gevoel dat het bijna lente is, maar voor sommige werkjes is het echt nog te vroeg. De bodem koelt met vertraging af en is op z’n koudst in de tweede helft van de winter."

Wie zijn druivelaar nog niet gesnoeid heeft, doet dit best nu. Anders is het te laat

Peter Roels, plantkundige Plantentuin Meise

Gras maaien

Zo laat je de grasmachine toch nog beter wat staan. "Zolang het ’s nachts nog kan vriezen, is het af te raden om je gras te maaien", waarschuwt Peter Roels. "Laat ook herfstbladeren gerust nog wat liggen in de tuin. Die zorgen voor een isolerend laagje op de bodem, waaronder insecten en jonge plantjes beschut liggen tegen de kou. Doe je die isolerende laag nu weg, dan zullen zij de koude nachten mogelijk niet overleven."

Snoeien

Maar wat kan je dan wel al doen? "Dit weekend is het ideale moment om fruitbomen met pitvruchten te snoeien, zoals appel- en perenbomen. Mensen die hun druivelaar nog niet gesnoeid hebben, doen dat best ook nu. Als deze temperaturen aanhouden, zullen druivelaars al snel beginnen met sap te transporteren door hun takken. Als je dan nog snoeit, kan de plant ‘doodbloeden’."

"Ook hagen en struiken, zoals taxus en klimop, mag je snoeien als het overdag niet meer vriest. Let wel op met vlinderstruiken, die zijn gevoelig voor vorst. Daar wacht je beter nog zeker een maand mee."

Voorjaarsbloeiers zoals narcissen kunnen wel wat vrieskou aan

Planten en zaaien

Volgens Peter Roels is het ook nog niet te laat om bomen te planten of te herplanten. En wie zijn of haar tuin graag al wat kleur geeft: "De meeste bolgewassen mogen ook al in de tuin geplant worden, denk maar aan tulpen, narcissen, blauwe druifjes, viooltjes en hyacinten. Mocht het toch weer kouder worden, dan kan dat geen kwaad. Die planten zijn aangepast aan de kou en kunnen dat overleven."

Hoe dan ook: geniet van het zonnetje dit weekend

"Om te zaaien, is het nog te vroeg, maar je kan natuurlijk wel al groenten voorzaaien binnen, om die dan in de lente buiten te planten. Of in de serre kan je ook al bepaalde groenten zaaien, zoals spinazie."

Onderhoudswerkjes

Voor tuinliefhebbers die na deze klusjes nog tijd over hebben, heeft Peter Roels nog volgende tips: "Het is een goed moment om je tuingereedschap te controleren en eventueel je snoeischaren te slijpen, om de beglazing van je serre te kuisen en om onkruid te verwijderen."

Peter Roels sluit af met misschien wel zijn allerbelangrijkste tip : "Hoe dan ook, geniet van het zonnetje dit weekend."

Bekijk hier de reportage over tuinieren in februari uit "Het Journaal" (15 februari):

Videospeler inladen...

Meest gelezen