2008 AP

India dreigt met "verpletterend antwoord" tegen Pakistan als reactie op terreuraanslag in Kashmir

De Indiase premier Narendra Modi beschuldigt buurland Pakistan dat het achter de terreuraanslag zit die gisteren 41 paramilitairen het leven kostte in de deelstaat Kashmir. Dat zal niet zonder gevolgen blijven, luidt het.

Gisteren is een zelfmoordterrorist in Kashmir met een bomauto ingereden op een konvooi van een paramilitaire eenheid. Zeker 41 leden van de Indiase veiligheidsdiensten zouden daarbij gedood zijn. De aanslag is opgeëist door de moslimterreurgroep Jaysh-e Mohammad, die vanuit Pakistan aanslagen uitvoert in India.

Het was de zwaarste aanslag ooit tegen de veiligheidsdiensten in Kashmir en premier Narendra Modi is niet van plan om het daarbij te laten, zeker niet in een verkiezingsjaar.

Voor Modi lijdt het geen twijfel dat de regering en het leger van Pakistan achter de aanslag zitten. "Ons buurland denkt dat dergelijke terreurdaden ons zullen verzwakken, maar dat zal niet gebeuren. Onze troepen hebben de vrije hand gekregen om terug te slaan", luidt het.

Overigens sluit ook Rahul Gandhi -voorman van de Congrespartij en politieke rivaal van Modi- zich daarbij aan.

Hoe kan India terugslaan?

Zowel India als Pakistan zijn kernmachten en een conflict tussen beide landen is dus erg risicovol. Nu hebben leger en politie in een aantal districten in Kashmir de noodtoestand afgekondigd en zijn zeven mensen opgepakt. Mogelijk volgen er nog andere.

Bij een vorige grote aanval in Kashmir in 2016 heeft India teruggeslagen over de grens. Indiase "special forces" hebben toen een veertigtal terroristen uit Kashmir en twee Pakistaanse militairen gedood bij een kortstondige inval. In het verleden zijn ook al artillerieduels aan de grens uitgevochten.

Modi heef echter ook laten uitschijnen dat hij niet enkel militair kan terugslaan. Hij wijst ook op de precaire financiële toestand van Pakistan dat dringend noodkredieten uit het buitenland nodig heeft, maar de onderhandelingen met het Internationaal Muntfonds (IMF) of met China verlopen niet erg vlot. India zou zijn gewicht kunnen gebruiken om Pakistan die kredieten te ontzeggen en dat zou in Islamabad zwaarder kunnen wegen dan wat granaten en raketten over de grens.

Meest gelezen