Videospeler inladen...

Lokale politieagent aangehouden in zaak rond Antwerpse criminele bende Y.

In de zaak van de criminele bende rond clan Y. is een agent van de lokale politie Antwerpen aangehouden. Dat meldt het parket. De agent wordt verdacht van het leveren van hand- en spandiensten aan de bende. De bende rond clan Y. zou zich schuldig gemaakt hebben aan onder meer drugshandel en witwassen. Eerder werden al 14 verdachten aangehouden.

Gisterenavond, iets voor 23 uur, voerden speurders een zoeking uit in het regiokantoor van de lokale politie in de Handelstraat in Antwerpen, dat is in het Noorden van de stad. Daarna werd ook één agent opgepakt. Vandaag werd de agent ook aangehouden. Hij wordt verdacht van passieve omkoping, schending van het beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie.

De bende werd afgelopen dinsdag opgerold. Veertien mensen werden eerder al aangehouden, voornamelijk Oosterse Christenen. Ze zouden zich schuldig gemaakt hebben aan drugshandel en witwassen. Volgens het parket probeerden ze zo veel mogelijk macht te verwerven binnen onder andere de politiek, stadsdiensten, de haven, het bankwezen, de kerk, maar ook dus de politie. De bende probeerde ook verschillende agenten hand-en-spandiensten te laten leveren, zei het parket eerder. Nu is dus ook een agent opgepakt en aangehouden om die reden.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet echt verwonderd. "Ik heb al eerder gewaarschuwd dat die georganiseerde misdaad niet op zichzelf staat, maar ook de reguliere samenleving aantast in alle sectoren, en dat er natuurlijk breeches (bressen, nvdr.) kunnen zijn. Infiltraties op twee manieren: met omkoperij, met intimidatie of soms met een combinatie van beide. Dat kan in de stadsadministratie gebeuren, in justitiediensten, douanediensten, bij havenarbeid, bij informatici en zeker ook bij de politie."

"Het is alleen verontustend als je in onwetendheid leeft", aldus De Wever in "Terzake". "Ik heb 6 jaar geleden de keuze gemaakt om te willen weten. Ik weet steeds meer, we onderzoeken ook steeds meer en onze beeldvorming wordt scherper. Dat is mijn boodschap aan die mensen: we hebben die in beeld. De tijd dat dit straffeloos gebeurde, is voorbij en ze kunnen ons wel verwachten."

Bekijk de reportage over de aanhouding uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen