"Lorena": het onwaarschijnlijke verhaal van de vrouw die de penis van haar man afsneed

Sinds vandaag biedt Amazon Prime "Lorena" aan, een documentaire over het onwaarschijnlijke verhaal van Lorena Bobbitt die in 1993 de penis van haar echtgenoot John afsneed. De zaak hield de VS de rest van het decennium in de ban en blijft nazinderen. "Vandaag kijken we met heel andere ogen naar deze kwestie", zegt correspondent Michiel Vos in "De wereld vandaag".

Een documentaire reeks in 4 delen die een nieuw licht probeert te werpen op een van de meest verbazingwekkende verhalen in de jaren 90 in de VS: dat is "Lorena", sinds vandaag te bekijken op de streamingdienst Amazon Prime.

De titel verwijst naar Lorena Bobbitt, een vrouw uit Manassas in de Amerikaanse staat Virginia die op 23 juni 1993 's nachts de penis van haar man John afsneed. Dat deed ze met een keukenmes terwijl hij in hun echtelijke bed lag te slapen.

Bekijk hieronder de trailer van "Lorena" en lees voort onder de video:

Lorena griste het afgesneden lid van John vervolgens mee, stoof weg met de wagen en gooide het even later uit het raam in een veld. Hierna belde ze de hulpdiensten die de penis bij nacht en ontij in het gras gingen zoeken, het ding ook vonden en het in allerijl naar het ziekenhuis brachten waar John intussen was aangekomen.

Een team chirurgen ging meteen aan de slag om de penis weer bij John aan te naaien. De ingreep duurde zowat 10 uur en bleek een succes. Later beweerde hij dat "alles weer normaal werkte".

"Frankenpenis"

De Amerikaanse media stortten zich en masse op de zaak die het hele land de rest van het decennium in de ban zou houden. Het kwam tot een hoogst gemediatiseerd proces waarop Lorena de vrijspraak kreeg omdat ze tijdens de feiten ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest.

In 1995 scheidden Lorena en John officieel. Hij probeerde hierna munt uit zijn bijzondere situatie en zijn roem te slaan door in verschillende pornofilms mee te spelen. Zo was hij te zien in titels als "John Wayne Bobbitt uncut" en "Frankenpenis".

Waarom?

"Ik herinner me de zaak, maar vooral de nasleep en de mediasensatie", zegt correspondent Michiel Vos in "De wereld vandaag" over "Lorena". "Het ging om een afgesneden penis en 2 mensen die getrouwd waren. Iedereen kende seksueel geweld, maar dit gebeurde binnen een huwelijk. Dat was a first. Op typisch Amerikaanse wijze viel de hele Amerikaanse pers over de zaak heen in de jaren 90."

De grote vraag in dit verhaal blijft waarom Lorena destijds de penis van John heeft afgesneden. Tijdens het proces verklaarde ze dat hij haar seksueel, emotioneel en psychisch misbruikte. Hij zou haar ook hebben verkracht, waarna ze door het lint ging.

"De documentaire laat nieuw licht op de waaromvraag schijnen", zegt Vos. "Destijds klonk het vooral dat Lorena gek was. Hoewel ze werd vrijgesproken, bleef dat beeld altijd hangen. 25 jaar later kijken we wellicht anders naar deze zaak. In de documentaire zien we een geval van huiselijk geweld en partnergeweld."

"Destijds waren het ook vooral mannen die de media domineerden. Veel mannen bemoeiden zich toen met de zaak en trokken partij voor John, de man die zonder penis achterbleef."

"In het licht van #MeToo hebben we het vaak over geweld tussen mensen in een machtsverhouding. Deze documentaire past hier een beetje in. Amerikanen kijken met meer aandacht voor het slachtoffer naar zulke gevallen, al is dit een uniek en extreem geval. "Lorena" vraagt ons om 25 jaar later met meer genuanceerde ogen naar bepaalde zaken te kijken."

Beluister het volledige gesprek met Michiel Vos in "De wereld vandaag":

Meest gelezen