Videospeler inladen...

Markante plekken: het kasteel Wissekerke in Bazel

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het kasteel Wissekerke in Bazel, bij Kruibeke.

Al meer dan 800 jaar woont op de plek van het huidige kasteel Wissekerke de ene adellijke familie na de andere. Zo is het twee eeuwen lang de thuisbasis van de roemruchte famillie Vilain XIIII, een familie die altijd actief is geweest in de lokale en gewestelijke politiek. Ze leverde onder meer burgemeesters voor de steden Gent en Aalst. De familie speelt ook een rol bij het ontstaan van België: drie leden van het geslacht Vilain XIIII zitten in 1830 in het Nationaal Congres.

Van de burcht uit de 11e eeuw is niets overgebleven, de basis van het huidige kasteel gaat terug tot in de 13e eeuw. Dan bouwt Raas van Basele er een versterkte waterburcht. Zo'n 350 jaar later brandt het kasteel bijna volledig uit. Het kasteel wordt heropgebouwd, maar het verandert drastisch van uitzicht. Het zal niet de laatste update zijn: in de eeuwen daarna wordt het kasteel nog meermaals verbouwd.  

Het huidige uitzicht krijgt het kasteel grotendeels in 1811, het gebouw krijgt dan door architect François Verly een gotisch geïnspireerd jasje aangemeten. Dat maakt het één van de eerste neogotische kastelen van België. In die periode, onder Philippe Vilain XIIII, wordt ook het interieur aangepakt. Over de parkvijver wordt in 1824 een smeedijzeren hangbrug gebouwd, de eerste van dat soort op het Europese vasteland. 

In 1989 verlaten de laatste bewoners het kasteel en komt het in handen van de gemeente Kruibeke. Vanaf dan wordt het uitgeleefde pand stap voor stap gerestaureerd. Intussen is het kasteel, op enkele kamers na, volledig opgefrist.

Het kasteel heeft nu verschillende invullingen: een deel is ingericht als museum met tijdscorrect meubilair, in een ander deel zijn lokalen voor computer- en tekenlessen, en nog een ander deel is te huur voor evenementen.

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen