Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Ministerieel besluit klaar om verhoging sociaal tarief gas en elektriciteit ongedaan te maken"

Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit gaat dan toch niet fors omhoog. De regering in lopende zaken heeft een ministerieel besluit klaar om de verhoging ongedaan te maken, laat minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) weten. De ministerraad heeft de bevriezing van het sociaal tarief intussen goedgekeurd.

Vorige week werd bekendgemaakt dat vanaf 1 februari het sociaal tarief voor gas met 28 procent zou stijgen en voor elektriciteit met 22 procent. Energieregulator Creg was tot die berekening gekomen omdat de energieprijzen in het algemeen zijn gestegen. Het sociaal tarief is een gunstiger tarief, onder meer voor mensen die een leefloon hebben.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters liet daarop weten dat hij samen met minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zou zoeken naar een oplossing. Die oplossing is er nu. "Er is een ministerieel besluit klaar waarmee we de aangekondigde verhoging ongedaan maken, de sociale tarieven gaan dus niet verhogen zoals was berekend", aldus Peeters.

Die maatregel zou de Belgische schatkist wel 13 miljoen euro kosten. Wie gaat dat betalen? "Daar gaan we straks even over spreken", aldus minister Peeters voor aanvang van de ministerraad van de federale regering. "Maar het is wel belangrijk dat de groep van mensen die genieten van de sociale tarieven niet met zulke drastische verhogingen worden geconfronteerd."

De ministerraad heeft de bevriezing van het sociaal tarief intussen goedgekeurd. Het tarief van voor 1 februari blijft dus. Het geld om de bevriezing te compenseren komt uit een fonds dat bestemd is voor verwarmingspremies, laat minister Marghem weten.

“In de toekomst zulke drastische verhogingen vermijden”

De federale regering is natuurlijk wel in lopende zaken. Toch denkt minister Peeters dat de regering wel degelijk de maatregel – die een invloed zal hebben op de begroting – kan nemen. “Dit is een zaak van hoogdringendheid. De mensen kunnen die verhoging zeer moeilijk of niet betalen. Hopelijk is er veel begrip dat we daar in lopende zaken een maatregel treffen.”

Daarnaast wil de regering ook dat zulke sterke prijsstijgingen in de toekomst niet meer mogelijk zouden zijn. “We hebben aan de Creg gevraagd om het berekeningsmechanisme – dat gebaseerd is op een ministerieel besluit van 2007 – te herbekijken, zodoende dat we in de toekomst niet met zulke drastische verhogingen zouden worden geconfronteerd voor mensen die het al heel moeilijk hebben. Daar hebben we nog 6 maanden de tijd voor want het sociaal tarief wordt om het half jaar berekend. Ik hoop dat we binnen 6 maanden een nieuwe berekeningswijze hebben.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen