Luigi Ventura (archieffoto).
AFP or licensors

Onderzoek naar Franse ambassadeur van de paus wegens "seksuele agressie"

Het parket van Parijs heeft een onderzoek naar de Franse ambassadeur van de paus geopend wegens "seksuele agressie". De aartsbisschop van 74 zou een jongeman herhaaldelijk hebben betast tijdens een nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Parijs.

Parijs, 17 januari 2019. Op het stadhuis vindt een nieuwjaarsreceptie plaats voor diplomaten en andere hoge buitenlandse gasten. Een van de genodigden is Luigi Ventura, een aartsbisschop van 74 en sinds 2009 de nuntius of ambassadeur van de paus in Frankrijk. 

In de loop van de receptie kan Ventura zijn handen niet thuis houden. Dat zegt tenminste een medewerker van het stadhuis. Het gaat om een man van in de 30 die de gasten moet verwelkomen. In de loop van zowat een uur zou Ventura hem 3 keer stevig in de billen vastgrijpen, 1 keer voor de ogen van een getuige.

De man weet niet wat hij moet doen en verlaat de receptie. Meteen brengt hij zijn oversten op de hoogte van wat volgens hem is gebeurd. Zij verwittigen het parket van Parijs dat op 24 januari een onderzoek opent, zo schrijft Le Monde en bevestigen gerechtelijke bronnen aan het persagentschap AFP.

Diplomatieke onschendbaarheid

Het Vaticaan laat weten dat het via de media heeft vernomen dat een onderzoek naar Ventura is geopend en dat het de resultaten van dat onderzoek afwacht. De nuntiatuur of de ambassade van de paus in Frankrijk geeft geen commentaar.

Als nuntius moet Ventura de relaties tussen het Vaticaan en de republiek Frankrijk onderhouden evenals die tussen het Vaticaan en de bisschoppen in Frankrijk. Gezien zijn functie zou hij diplomatieke onschendbaarheid genieten.

In de nasleep van het bericht van Le Monde pakken ook La Croix en Têtu uit met getuigenissen van andere jonge mannen die eveneens zeggen dat Ventura hen recent heeft lastiggevallen. Ook dat zou tijdens nieuwjaarsrecepties zijn gebeurd.

Meest gelezen