Videospeler inladen...

Oorlog in Albanië tussen Albanese drugsbendes uit Antwerpen

Verschillende Albanese bendes die in Antwerpen cocaïne verhandelen, vechten een ware oorlog uit. Wie terugkeert naar Albanië dreigt daar te verdwijnen. Rivalen schakelen elkaar dus thuis uit, in Albanië, om de concurrentie in Antwerpen in te perken.

Het openbaar ministerie in Albanië zegt dat er de voorbije drie jaar minstens 23 bendeleden in heel verdachte omstandigheden verdwenen zijn. Eén voor één hebben ze een link met drugsbendes die in Antwerpen actief zijn. Begin deze week legde de Antwerpse justitie nog een netwerk van Oosterse christenen bloot die in drugs handelden. Nu is er dus dit Albanese verhaal met een Antwerpse link. 

"Sinds vorig jaar zien we in Vlorë, een havenstad in het zuidwesten van Albanië die zo'n 100.000 inwoners telt, een stijging van de zware misdaad", vertelt Artan Hoxha, een Albanese journalist die al meer dan 25 jaar de georganiseerde misdaad in Albanië volgt. Vlorë is een belangrijke uitvalsbasis voor criminele bendes die drugs en wapens naar Europa willen smokkelen.

"Deze bendes verhandelen cocaïne en heroïne en zijn ook actief in Antwerpen", zegt Hoxha. "Dat er in België een grote Albanese gemeenschap is, maakt het makkelijker om onder de radar te blijven. Ze zetten mensen uit deze gemeenschap in voor het verspreiden van drugs. België is een heel strategisch land voor de criminele bendes, want het is één van de belangrijkste doorvoerlanden voor cocaïne."

Opgelost in zuurbad?

Tussen de verschillende drugsbendes actief in België én Albanië woedt een meedogenloze oorlog. Dat bevestigt het openbaar ministerie in Albanië in verschillende persmededelingen. De Albanese media berichten er al maanden over. Een bendelid dat terugkeert uit België, riskeert in Albanië te verdwijnen. Volgens de Albanese justitie zijn de voorbije jaren al minstens 23 jonge mannen verdwenen. Eén van de slachtoffers is Elvis. Hij was net teruggekeerd uit België toen hij met de noorderzon verdween. Op beelden van bewakingscamera's in de straten van Vlorë is Elvis voor het laatst te zien. Iemand lokt hem naar een auto, hij stapt in en de auto rijdt weg. De vader van Elvis doet zijn verhaal anoniem. Uit vrees voor represailles.

"Mijn zoon had nog maar net van zijn koffie gedronken. Hij heeft zijn gsm laten liggen op een tafel van de koffiebar en is in die auto gestapt. Waarom? Dat weet ik niet. Het openbaar ministerie in Albanië zei ons dat we uit moesten gaan van moord. De lokale justitie zou dat onderzoeken. Daarna zag ik dat ze in Vlorë niks deden. Ik heb niet de indruk dat ze zijn verdwijning en de vele andere verdwijningen echt onderzoeken."

Volgens bronnen binnen het Albanese gerecht is er wel een bad ontdekt met zuur. Daarin zouden de lichamen van ontvoerde personen opgelost zijn. "Dat is nog niet bewezen en we wachten op de resultaten van het onderzoek", zegt Hoxha. "Het hoogtepunt van deze criminele geschiedenis was de liquidatie van één van de grootste criminele bendeleiders in Vlorë: Edison Harizaj. Zijn moordenaar is vanuit België naar Albanië gereisd een paar dagen voor de moord. Meteen daarna is de moordenaar teruggekeerd naar België."

"Onvermijdelijk dat ze ook in België zullen botsen"

Het parket in Antwerpen zegt dat het verrast is door dit verhaal. "Er lopen geen onderzoeken naar verdwijningen of ontvoeringen in het Antwerpse drugsmilieu", zegt de woordvoerder. "En vanuit Albanië hebben we nog geen vraag gekregen van de politie of justitie in verband met deze verdwijningen."

Volgens misdaadjournalist Hoxha zou België beter zelf het initiatief nemen om samen te werken met Albanië om de drugshandel aan te pakken. "Zolang de Belgische autoriteiten dat niet doen, zullen ze geen succes boeken in de strijd tegen de drugsbendes en zal het onmogelijk zijn om de 'war on drugs' te winnen. Ze kunnen een slag winnen, maar ze gaan het heel moeilijk krijgen om de oorlog te winnen tegen de Albanese drugdealers."

En nog volgens Hoxha zal het niet lang meer duren voor er ook in België slachtoffers vallen. "Het groot aantal leden van deze bendes en de brutale wijze waarop ze elkaar bevechten maakt het onvermijdelijk dat ze ook in België zullen botsen. Het is eigenlijk een wonder dat België tot nog toe ontsnapt is aan afrekeningen door leden van rivaliserende, Albanese bendes."

De vader van Elvis heeft weinig hoop dat hij zijn zoon nog levend terug zal zien. "Ik wil maar één ding. Ze mogen me in de gevangenis stoppen, doden of wat dan ook. Maar ik wil op een dag zijn lichaam vinden. Zodat ik een plek heb waar ik kan huilen en niet op straat moet rouwen."

Meest gelezen