Videospeler inladen...

Nieuw snufje voorkomt verdrinkingsdood voor padden en salamanders

Om te vermijden dat padden, salamanders en andere amfibieën tijdens de trek verdrinken in rioolputjes, installeert de stad Ieper zogenoemde "uitklimstrips". Een amfibie die door de rooster van het rioolputje valt, kan er dan op eigen kracht weer uitklimmen. Voor Vlaanderen is dit nieuw, maar Ieper haalde het idee uit Zwitserland, Duitsland en Nederland. 

De lente komt er stilaan aan, de paddentrek dus ook. Veel amfibieën worden tijdens die periode afgeschermd van het verkeer door gaasconstructies langs de weg. Door die te volgen, springen ze in emmertjes en vrijwilligers zetten hen dan veilig de weg over. Maar de diertjes hebben naast de openbare weg nog een belangrijke hindernis richting poelen en waterlopen: rioolputjes. Tijdens de trek vallen er nogal wat padden en salamanders door de rioolroosters, waarna ze verdrinken in de waterreservoirs van de afvoerputjes, omdat ze er niet op eigen kracht uit geraken. 

Op eigen kracht uit de put klimmen

Om de amfibieën te redden, loopt er nu een proefproject in Ieper. Rioolputjes worden uitgerust met uitklimstrips, een soort laddertjes uit inox, met gaatjes die voor grip zorgen. Ze zorgen ervoor dat de padden en salamanders op eigen kracht uit de rioolputjes kunnen klimmen. Ze kunnen dan hun reis verderzetten richting de poelen waar ze gaan paren. Het idee bestond al hier en daar in het buitenland, maar bij ons is het nieuw. In Nederland zijn met een soortgelijk systeem in één jaar tijd een half miljoen amfibieën gered.

Videospeler inladen...

Meest gelezen