Videospeler inladen...

President Donald Trump kondigt de noodtoestand in de VS af om zijn grensmuur met Mexico te bouwen

In Washington heeft de Amerikaanse president Donald Trump zoals verwacht de noodtoestand uitgeroepen waardoor hij buiten het Congres om maatregelen kan treffen. De president wil naar eigen zeggen de crisis met illegale immigranten langs de grens met Mexico aanpakken door er een muur te bouwen, maar bleef wel erg vaag over die plannen.

Trump deed zijn aankondiging voor de pers in de tuin van het Witte Huis in Washington. Zoals hij eerder had aangekondigd, tekende Trump een decreet waardoor de  nationale noodtoestand van kracht wordt.

Op die manier kan de president zonder goedkeuring van het Congres middelen -zoals geld, militairen en ambtenaren- opvorderen uit het bestaande budget om te beginnen met de bouw van de grensmuur en andere installaties langs de grens met Mexico.

Volgens Trump is de noodtoestand nodig om de toestroom van drugs, criminelen en illegale migranten aan de grens met Mexico tegen te houden. "Muren werken echt, 100 procent", aldus de president. Hij verwees daarbij naar de muur die Israël gebouwd heeft in de Palestijnse gebieden die de veiligheid in het land hersteld zou hebben.

Er is een invasie van drugs en criminelen in ons land

Opvallend was dat de president geen echte concrete maatregelen aankondigde over wat hij precies wil gaan doen. Er komt dus een uitbreiding van de al bestaande onderdelen van de grensmuur met Mexico en een renovatie van wat er al staat, maar waar en hoeveel dat gaat kosten, is nog niet duidelijk. Of het nu 8 miljard dollar of 2 miljard of 1,5 miljard dollar is, je kan er een hoop muur mee bouwen, luidde het.

Het persbureau Reuters zou op basis van een anonieme functionaris in het Witte Huis meer weten. Zo zou Trump ergens tussen de 7 en de 8 miljard dollar halen uit het budget voor militaire bouwwerken, een voor drugbestrijding en een kleiner bedrag zou komen van het ministerie van Financiën. Bevestiging daarover is er nog niet.

De noodtoestand, en wat nu?

Trump moet het parlement nog wel inlichten over de draagwijdte van de maatregel en de reden. Die laatste is al lang bekend: de volgens hem grote crisis die dreigt door de toestroom van migranten uit Centraal-Amerika.

De president heeft het recht om dat te doen, maar politieke tegenstanders in het Congres kunnen dat wel aanvechten in het parlement zelf of in de rechtbanken. In het verleden is het ook al gebeurd dat de maatregelen van de noodtoestand door de justitie werden ingeperkt. Trump merkte op dat in het verleden tal van presidenten ook de noodtoestand uitgeroepen hebben en dat niemand daar toen heisa over maakte. Hij maakt zich sterk dat hij juridisch weerwerk de baas kan.

De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is niet van plan om zich bij de noodtoestand neer te leggen, maar mogelijk zijn ook niet alle Republikeinse parlementsleden razend enthousiast.

In feite komt dat iedereen goed uit: Trump kan zijn aanhangers tonen dat het hem menens is met de bouw van de grensmuur en de Democraten kunnen in de politieke en juridische strijd daartegen argumenten en kiezers mobiliseren die vinden dat Trump de "crisis" aan de grens overdrijft en misbruik maakt van zijn macht. Intussen lijkt een nieuwe "shutdown" van de overheid ook vermeden.

Bekijk het verslag van de persconferentie van Trump uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de stemming van de begroting in de VS uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Björn Soenens in "Het Journaal": "Democraten kunnen politieke en juridische stappen zetten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen