Videospeler inladen...

Regering creëert - 50 jaar na verbod op verkoop - fonds voor Softenon-slachtoffers: schadevergoeding van 125.000 euro

Er komt een fonds voor de Belgische slachtoffers van Softenon, het geneesmiddel dat in de jaren 60 werd verkocht maar leidde tot afwijkingen bij baby's. Het voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is goedgekeurd op de ministerraad. De rechtstreekse Softenon-slachtoffers krijgen een schadevergoeding van 125.000 euro.  

Thalidomide, beter bekend onder de merknaam softenon, werd in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw gebruikt als slaapmiddel en middel tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen, maar het leidde tot misvormingen bij kindjes. Eind 1969 kwam er een volledig verbod op de verkoop van het middel in ons land.

Minister De Block voorziet nu een gesloten enveloppe van vijf miljoen euro. De rechtstreekse slachtoffers krijgen daarvan een eenmalig forfaitair bedrag van 125.000 euro. Nog levende ouders van wie het kind - dat slachtoffer werd van softenon - is overleden, krijgen 30.000 euro. De bedragen zijn belastingvrij en hebben geen invloed op de eventuele toekenning van andere uitkeringen, benadrukt het kabinet-De Block.

In ons land leven naar schatting nog 35 slachtoffers. Om de tussenkomst aan te vragen moeten slachtoffers geen bijkomend medisch onderzoek ondergaan, laat minister De Block weten. De beslissingen worden genomen op basis van het bestaande bewijsmateriaal. De slachtoffers krijgen twee jaar de tijd om een aanvraag in te dienen. Het geld dat daarna nog over is in het fonds, zal worden toegekend aan vzw's die de slachtoffers ondersteunen.

Langverwacht

Het initiatief van de regering komt er na een arrest van het Brusselse hof van beroep dat de overheid ertoe veroordeelde een wetsontwerp voor een vergoedingsfonds van 5 miljoen euro in te dienen. De regering heeft wel cassatie aangetekend tegen dat arrest, aldus minister De Block, al heeft dat louter te maken met de scheiding der machten. "De rechtgevende macht mag nooit de wetgevende macht verplichten om een initiatief te nemen. Maar met deze juridische procedure wordt de wil om deze mensen te helpen niet in vraag gesteld."

Enkele jaren geleden had toenmalig minister Laurette Onkelinx (PS) zich al geëngageerd om zo'n fonds op te richten, maar haar voorstel haalde de eindmeet niet.

"Ik hoop echt dat dit de slachtoffers een zeker soelaas kan geven en dat de voorziene tussenkomst hen die langverwachte steun kan bieden", besluit minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen