Royals op zondag: een aparte valentijn in een iglo en waar is prinses Salma na een jaar?

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins Harry is naar het noorden van Noorwegen getrokken om te zien hoe mariniers overleven in extreme omstandigheden. De "jongens" trakteerden hem op een wel heel aparte valentijn. In Marokko is de afwezigheid van prinses Salma opnieuw opgevallen. De zus van de koning fungeerde er als "first lady" tijdens het staatsbezoek van de Spanjaarden. Voorts hebben de bananen-met-boodschap van Meghan Markle geld opgebracht, deed koningin Mathilde een oproep om schermpjes aan tafel te bannen en is Alix van Luxemburg overleden. 

Warme valentijnswelkom voor Harry in een iglo

De Britse prins Harry heeft Valentijnsdag doorgebracht in Bardufoss (in Noorwegen, dichtbij de poolcirkel) op de basis van de Britse mariniers. In zijn functie van kapitein-generaal van de Royal Marines woonde hij verschillende oefeningen bij van operatie Exercise Clockwork. De aanleiding voor het bezoek zijn de Commando Helicopter Force (CHF) en de Joint Helicopter Command die al vijftig jaar in de Noorse extreme koude trainen. 

Tijdens Excercise Clockwork leren 16.000 manschappen van de Royal Navy en Marines onder barre weersomstandigheden (tot soms -30 graden Celsius) en in een bergachtig sneeuwlandschap overleven, vechten en voertuigen manoeuvreren. Een gevreesde oefening is het gedropt worden in een gat dat uitgezaagd werd in het ijs van een bevroren meer, waarbij de militairen de fatale onderkoeling te snel af moeten zijn en zichzelf uit hun benarde positie moeten hijsen.

Harry mocht ook zelf eens de uitrusting van de soldaten proberen tillen: een survivalrugzak van 45 kg. Hij leerde dat troepen in de koude veel verbruiken en daarom calorierijk voedsel krijgen voorgeschoteld. "Daarom zien jullie er zo gelukkig uit", reageerde de prins, die zelf maar al te graag snoept. 

2019 Getty Images

Jullie weirdos!

Prins Harry

Mannen (of jongens) onder elkaar plagen graag, en ook Harry ontsnapte er niet aan. De prins dook even onder in een bunker (lees: iglo) die speciaal voor hem was ingericht met een netjes gedekte tafel, brandende kaarsjes, foto's van zijn huwelijksdag aan de muur en een streepje "aangepaste" muziek. Harry kon zijn lach niet onderdrukken: "Jullie weirdos. Vriendelijk dat jullie me uitnodigen in jullie heiligdom of wat jullie het zelf ook mogen noemen. En die muziek, hoort dat er ook bij? Romantisch, is het niet?"

(bekijk hieronder de beelden mét geluid

2019 Getty Images

Het Meghan-effect bij sekswerkers

Het bezoek van de hertogin van Sussex, Meghan Markle, aan de liefdadigheidsinstelling One25 in Bristol bracht niet alleen veel pers op de been. One25 spreekt van een onverwacht succes in donaties en ontving voor het eerst ook giften uit het buitenland. De organisatie zet zich in om (vaak verslaafde) sekswerkers van de straat te halen en deelt met vrijwilligers onder meer pakketten uit, bestaande uit voedsel, condooms en dekens.

Meghan Markle hielp mee met het inpakken van maaltijden en schreef plots met stift op enkele bananen positieve boodschappen als “je bent dapper”, “je bent geliefd” en “je bent bijzonder”. Het kleine gebaar van de hertogin ging snel viraal en miste blijkbaar zijn effect niet.

Ongelofelijk. Onze eerste giften uit het buitenland zijn binnen

“Het is ongelofelijk. We hebben onze eerste giften uit het buitenland ontvangen, met interesse uit Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Canada en de VS”, legt een van de medewerkers uit. “Mensen sturen ons paraplu’s, sokken en handschoenen op. En we hebben sindsdien duizenden surfers meer op onze website.”

Wat gebeurde er eigenlijk met de bananen zelf? Daar werd cake van gemaakt, maar er werden ook foto’s van het gele fruit genomen die op de locaties hangen waar de hulppakketten worden uitgedeeld of die in de bestelwagens hangen waarmee de vrijwilligers rondrijden.  

Mathilde: "Aan tafel aandacht hebben voor elkaar"

Koningin Mathilde is in Brussel ingehuldigd als beschermend erelid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. Ze volgt daarmee wijlen koningin Elisabeth op die in 1954 de titel kreeg, net als koningin Fabiola in 1976. 

(lees verder onder de foto's)

Belgische monarchie/Facebook
Belgische monarchie/Facebook

Moeten wij als ouder niet alerter toezien?

Tijdens de plechtigheid die - op vraag van de koningin - aan geestelijke gezondheid bij jongeren gewijd was, ontving Mathilde een diploma en een medaille. In haar toespraak vroeg ze aandacht voor de effecten op kleine kinderen die te lang worden blootgesteld aan beeldschermen.

"Moeten wij als ouders niet veel alerter toezien op het gebruik ervan? Hoe vaak zitten de kinderen niet aan tafel met hun laptop spelletjes te spelen in plaats van rustig te eten, of gezellig te babbelen en aandacht voor elkaar te hebben. Gezinsmaaltijden zijn momenten om te koesteren. Ze bieden volop de mogelijkheid om elkaar in familieverband echt te ontmoeten", klonk het. (klik hier voor de volledige speech). Mathilde riep wetenschappers ook op om intenser onderzoek te voeren naar autisme en ernstige ontwikkelingsstoornissen met hyperactief gedrag bij jongeren.  

Jean van Luxemburg verliest zijn zus

In Luxemburg is prinses Alix overleden. Ze werd 89 jaar. Alix is de zus van groothertog Jean die vorige maand zijn 98e verjaardag vierde. De prinses was de jongste van zes kinderen van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma: naast Jean leeft enkel nog prinses Marie-Gabrielle. Broer Charles en zussen Marie-Adélaïde en Elisabeth zijn intussen ook al gestorven.

Augustus 1940: prins Felix fotografeert zijn gezin. De jongste, Alix, zit links.

Alix trouwde in 1950 met prins Antoine de Ligne. De Ligne is een oud adellijk geslacht in België. Samen kregen ze zeven kinderen. De uitvaart vindt op een latere datum plaats in Beloeil, in het kasteel van de De Lignes nabij Bergen, in Henegouwen. Vorige maand rouwde het Luxemburgse hof nog om graaf Philippe de Lannoy, de vader van erfgroothertogin Stéphanie. Die begrafenis vond ook plaats in België, in Anvaing in Henegouwen. Koningin Mathilde woonde de plechtigheid toen bij.

De 90e verjaardag van groothertog Jean. Prinses Alix is de vrouw rechts van koning Albert.
DPA

Geen Lalla Salma bij Spaans staatsbezoek

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia zijn voor twee dagen op staatsbezoek geweest in Marokko. Toen ze aankwamen in de hoofdstad Rabat werden ze verwelkomd door de Marokkaanse koninklijke familie, met koning Mohammed VI op kop. Ook kroonprins Moulay Hassan, prins Moulay Rachid, prinses Oum Kalthum Boufarès, en de prinsessen Asma en Hasna waren aanwezig. Beide koningen namen daarna plaats in een open wagen en reden door de straten van Rabat richting paleis, en groetten het volk.

2019 Carlos R. Alvarez

Op de eerste dag werden bilaterale akkoorden getekend en volgde een staatsbanket. Op de tweede dag legden Felipe en Letizia een krans neer in het mausoleum voor de overleden koning Mohammed V en Hassan II, de vader van de huidige koning.

Opvallend tijdens de tweedaagse: Letizia werd op sleeptouw genomen door prinses Meryem, die blijkbaar als "first lady" fungeerde. Meryem is een van de zussen van de koning. De echtgenote van Mohammed, de roodharige prinses Salma, was nergens te bespeuren.

Haar afwezigheid voedt de geruchten dat het koninklijke paar gescheiden zou zijn. Vorig jaar in februari ging de bal aan het rollen toen Salma op een foto niet aan het ziekenhuisbed stond van Mohammed. De koning had in Parijs een ingreep ondergaan aan het hart. Ook toen hij herstellende was en hij selfies nam, kwam ze nooit in beeld. De regering en het paleis in Marokko bevestigden noch ontkenden later een nakende scheiding. Sindsdien bleef het stil rond prinses Salma.  

Meryem is de prinses links op de foto (in bordeaux pak).
Casa de S.M. el Rey/Twitter

Meest gelezen