Videospeler inladen...

Spaanse premier kondigt vervroegde verkiezingen aan na begrotingsfiasco 

In Spanje komen er vervroegde verkiezingen op 28 april. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Woensdag was Sánchez er niet in geslaagd zijn begroting door het parlement te laten goedkeuren.

"Er restten mij slechts twee keuzes nadat de begroting was afgekeurd", zei Sánchez aan het slot van zijn persconferentie, "ofwel niets doen en aanmodderen met de huidige begroting, ofwel vervroegde verkiezingen uitroepen en de Spanjaarden om hun mening vragen. Ik heb voor het tweede gekozen."

Sánchez is nog maar acht maanden premier. Dat de nieuwe begroting van Sánchez' linkse minderheidsregering niet door het parlement is geraakt, kwam vooral doordat de Catalaans-nationalistische partijen die hem vorig jaar mee aan de macht hadden gebracht, tegenstemden. Ze deden dat uit onvrede over de onderhandelingen over meer autonomie voor Catalonië. De Catalaanse nationalisten wilden de optie van een nieuw referendum en mogelijke onafhankelijkheid duidelijk in de teksten zien staan, Sánchez weigerde.

Tijdens zijn persconferentie kwam hij daar ook op terug. "De Spaanse regering was bereid om te praten, om een dialoog op te starten met de Catalanen. We waren bereid om over alles te praten, binnen het kader van de grondwet. Maar buiten de grondwet? Niets", was hij stellig.

Derde verkiezingen in vijf jaar

De Spanjaarden zullen nu op 28 april een nieuw parlement moeten kiezen, de derde nationale verkiezingen in vijf jaar. De socialistische PSOE van Sánchez voert de meest recente peilingen aan, maar als hij een meerderheid wil halen, zal hij wellicht opnieuw de steun nodig hebben van de partijen die hem afgelopen woensdag nog de rug toekeerden. Aan de andere kant behoort een rechtse regering van PP en Ciudadanos, eventueel aangevuld met of gesteund door het extreemrechtse Vox, zeker tot de mogelijkheden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen