Videospeler inladen...

Theo Francken over energiedebat: "Groen drijft op emotionele golf en zal voor 26 mei geen concrete voorstellen doen"

Groen zal voor de verkiezingen van 26 mei geen enkel concreet voorstel over energievoorziening doen omdat de partij op een emotionele golf drijft en het rationele debat wil tegenhouden. Dat zegt ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in "De afspraak op vrijdag".

Hoe moet België de energievoorziening regelen zodat het licht niet uitgaat, we de klimaatdoelstellingen halen én de energiefactuur voor iedereen betaalbaar blijft? Het blijft een twistpunt onder politici en de verschillende partijen.

In "De afspraak op vrijdag" stelt ex-staatssecretaris Theo Francken vanavond dat zijn partij de N-VA als een van de weinige partijen een duidelijk standpunt inneemt dat die verschillende belangen moet verenigen. "De jongste 2 kerncentrales moeten 10 tot 20 jaar langer openblijven", zegt hij.

"Zulke duidelijke standpunten hoor ik niet van andere partijen en al zeker niet van Groen", gaat hij voort. Daarbij verwijst hij naar het debat tussen voorzitter Meyrem Almaci van Groen en voorzitter Bart De Wever van de N-VA in "Terzake" op 1 februari. "Daaruit blijkt duidelijk dat Groen voor 26 mei geen concrete voorstellen zal doen."

Maak het alsjeblief concreet en zeg wat het zal kosten

Theo Francken

"Groen drijft op een emotionele golf en wil het rationele debat tegenhouden. Het is hun core business dus ze moeten een antwoord hebben. Ik vraag hen 1 ding en ik zal dat tot aan de verkiezingen in elk debat met Groen vragen: maak het alsjeblief concreet en zeg wat het zal kosten."

Elders in het gesprek geeft Francken aan dat hij tot op zekere hoogte sympathie heeft voor de klimaatspijbelaars die nu al 6 weken elke donderdag op straat komen om politici om een ambitieuzer klimaatbeleid te vragen. "Ik vind het jong en fris, maar ik heb geen sympathie voor spijbelen en al zeker niet weken op rij."

Bekijk hieronder het bewuste fragment uit "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag" van 15 februari 2019:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen