Twee op de drie werknemers vinden loon op basis van prestaties beter

Heel wat werknemers in Vlaanderen krijgen liever een loon op basis van individuele prestaties dan op basis van een vast loonbarema en het aantal dienstjaren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een onderzoek van de Vlerick Business School en Vacature.com. "Heel wat werknemers denken dat ze dan meer zullen verdienen, maar dat is niet altijd het geval", zegt de Vlerick Business School.

Voor heel wat jongere werknemers lijkt het misschien rechtvaardiger, een loon op basis van prestaties. Want als ze hun loon naast dat van hun oudere collega's leggen, kunnen er soms grote verschillen te zien zijn, door onder meer het aantal dienstjaren van die oudere collega's. 

"Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant maar dat hoeft niet altijd zo te zijn", zegt professor Xavier Baeten, van de Vlerick Business School. Een loon op basis van prestaties is volgens hem niet altijd rechtvaardiger. Hij pleit eigenlijk voor een combinatie van barema en prestatie. 

"Er zijn veel barema's met heel veel stappen om loonsverhogingen te krijgen. Ik zou voorstellen om die te beperken, daarbij dan een systeem van variabele verloning in te zetten, op basis van prestaties."    

Meest gelezen