"Het ging om de muziek, het was geen bokswedstrijd"

"Lekker in het oor liggende popmuziek waarop al dan niet traag of snel gedanst kon worden, maar vooral met zangmomenten die ongekende toonhoogtes durfden aannemen." Zowel Whitney Houston als Mariah Carey streden in de jaren 90 in de hitparades voortdurend om de titel van ’s werelds beste pop-diva. De rivaliteit beperkte zich niet tot het muzikale, beide vrouwen zouden elkaars bloed kunnen drinken. Althans, dat deden de media de wereld graag geloven. Maar in 1999 verrasten Houston en Carey vriend en vijand met een duet. "When you believe" uit de animatiefilm "The prince of Egypt" werd wel een enorme hit en bereikte ook in ons land 20 jaar geleden de top 10 van de hitparade.

Het tv-programma "Whitney Houston: in her own words" maakte in februari 2012 volgende conclusie van de rivaliteit tussen Houston en Carey: "Ook al hebben ze altijd beweerd dat ze immer vriendelijk met elkaar omgegaan zijn, doorheen de jaren bleef toch het vastgeroeste idee bestaan dat ze wel degelijk rivalen waren. Niet alleen in de hitparades, ook door muziekrecensenten die vooral gelijkenissen zagen in de muzikale talenten. Zelfs toen ze de criticasters zelf de mond snoerden met hun duet "When you believe" en samen promo voerden, bleven die geruchten bestaan. Volgens sommigen probeerden ze zelfs elkaar de loef af te steken tijdens hun optreden op de Oscaruitreiking van 1999."

Toen begin jaren 90 de muzikale strijd het hevigst was -het debuutalbum van Carey verkocht daarbij opvallend beter dan Houstons album "I’m your baby tonight"-, leek Houston nochtans weinig van zeg over haar concurrente, waaruit dan werd afgeleid dat het goed fout zat tussen beiden. Dat bleek vooral tijdens haar optreden in een Nederlands muziekprogramma in 1990 ("What do I think of her? I don’t think of her!", gevolgd door gejoel bij het publiek):

Ook in 1995 was Houston erg kort maar duidelijk toen MTV haar vroeg wat ze ervan vond dat Carey haar van de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade gehouden had met haar hit "One sweet day": "Maybe it’s not what I think, it’s what she thinks. It’s more important." Ook al maakte ze ook in interviews duidelijk dat "het om de muziek gaat en dat het geen bokswedstrijd is".

In 1998 bleken Houston en Carey dan toch naar elkaar toe te groeien, nadat ze gevraagd waren om het titelnummer van "The prince of Egypt" samen in te zingen. In een promo-interview met Oprah Winfrey in 1998 bevestigden beide vrouwen dat het de media waren die van hun relatie "een drama" maakten en dat diezelfde media alles "over-dramatiseerden".

Ik heb alleen maar positieve herinneringen aan dat lied

Mariah Carey keek in november 2017 op celebritywebsite Hollywood Reporter als volgt terug: "We hebben het nummer afzonderlijk van elkaar opgenomen. Pas nadien hebben we het samen op een aantal podia gebracht en ook samen een video ter promotie van het lied gemaakt. Het was dus pas na de effectieve opname dat we met elkaar omgingen. Dat was dan ook de reden waarom men dacht dat we elkaar niet konden luchten, of iets dergelijks. Wat helemaal niet zo was."

"Ik heb dat lied niet geschreven. Men heeft het me op een gegeven moment voorgesteld en het idee geopperd of ik het samen met Whitney wilde zingen. Natuurlijk was ik overdonderd en voelde ik me erg vereerd, omdat ik haar zielsgraag zag. Nadat we het lied ingezongen hadden en er publiciteit voor gemaakt hadden, zijn we goede vriendinnen geworden. Het lied heeft uiteindelijk een Oscar gewonnen!"

"Ik heb alleen maar positieve herinneringen aan dat lied. Tijdens optredens nu breng ik het nummer ook nog, waarbij Whitney dan op een groot scherm geprojecteerd wordt. We missen haar toch allemaal, niet?" Houston overleed immers in februari 2012.

In februari 1999 wist "When you believe" ook in Vlaanderen door te stoten tot de top 10 van de hitparade:

Meest gelezen