Laurens Vanlandschoote

Vranckx-Nomaden op zoek naar kinderarbeid in Nicaragua

Rudi Vranckx presenteert een nieuwe reeks van zijn Nomaden. Jonge reporters die hij de wereld instuurt op zoek naar menselijke verhalen op plekken waar het leven niet makkelijk is. De eerste aflevering gaat over kinderarbeid in Nicaragua. Kind zonder morgen, vanavond om 20.05 uur in Vranckx op Canvas. 

In Nicaragua werkt bijna één op de vijf kinderen onder de 14 jaar. Vaak hebben ze geen andere keuze en doen ze het om hun familie te helpen. Maar de grens tussen gewoon helpen en kinderarbeid lijkt te vervagen. 

Ik zou liever naar school gaan, want dan kan ik studeren voor een technisch diploma.

Anghel (11) hoedt paarden in een adembenemend landschap met op de achtergrond een meer en twee rokende vulkanen. Op het eerste gezicht lijkt de taak van de jonge herder onschuldig. Maar pas na 13 uur in de hitte zit Anghels werk er op. “Ik zou liever naar school gaan, want dan kan ik studeren voor een technisch diploma. En kan ik een beter mens worden.”

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Delicia is 8 jaar en ze plukt elke dag bonen. Haar moeder raakte zwanger toen ze 13 was en haar vader is vertrokken. Wanneer Tom vraagt wat haar dromen voor de toekomst zijn, luidt het antwoord droogweg: “Werken.” 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

In Matagalpa maken Tom en Laurens kennis met Alexis. Hij is opvoeder en werkt voor Las Hormiguitas, een project voor straatkinderen. Zo helpt hij de kinderen die op de lokale vuilnisbelt werken. Tom vraagt hem waarom er in Nicaragua zoveel kinderen aan het werk zijn. “Het is voor een stuk door de cultuur, en de opvoeding die de moeders en vaders hebben gekregen. Maar ook door de overheid die haar verantwoordelijkheid niet opneemt.”

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending van "Vranckx: Kind zonder morgen" hier:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen