Een tijger in een kapperszaak en een beer in de huiskamer: wilde dieren in huis waren vroeger niet abnormaal

Zaten er vroeger tijgers in een kapperszaak in Gent? Radio 2 Oost-Vlaanderen zocht het uit en stootte op nog meer verhalen van wilde dieren in Oost-Vlaamse huiskamers. Hier kunt u het resultaat van die zoektocht herbeleven en beluisteren. Maak kennis met Lieve de leeuw, Kinta de kraagbeer, de apen Ronny, Sonny en Jipy.

Begin januari ziet Radio 2-reporter Anke Van Meer een opvallend bericht op Facebook. Een vrouw vraagt zich af of er vroeger echt tijgers zaten in de etalage van een kapperszaak in de Phoenixstraat in Gent. Ze weet geen jaartal. Ook geen namen. Ze vraagt zich gewoon af of iemand haar iets heeft wijsgemaakt.

Onder het bericht staan 113 opmerkingen. Mensen spreken over Marcel en zijn vrouw Jetty. Ze schrijven in kapitalen "JA" en "HET KLOPT". Sommigen hebben de tijger gezien. Anderen zagen er een leeuw. Iemand anders spreekt over een aap. Het is een fascinerend verhaal. De zoektocht kan beginnen. 

We trekken naar de Phoenixstraat. Daar spreken we met oude en nieuwe inwoners. We bellen stadsarchieven, buurtwerkers en dierendeskundigen. Zo gaan we op zoek naar Marcel en zijn tijger. 

En dan hangt Rita aan de lijn. Haar man en Marcel waren goed bevriend, ze gingen samen vissen. Rita weet te vertellen dat er geen tijger in het kapsalon zat, maar een leeuw. Ze vertelt ook dat Marcel en zijn vrouw Jetty helaas overleden zijn. 

Beluister hier het gesprek met Rita over Marcel en zijn leeuw:

Op zolder vindt Rita nog een aantal oude foto's. 

De getuigenissen blijven binnenstromen. Een vroeger buurmeisje heeft nog meer informatie. Ze zegt dat de naam van de leeuwin Lieve is. En dat Marcel ook een aap en een wasbeer had. Maar dat die dieren helaas zijn opgepeuzeld. 

Maar de leeuw in het kapsalon van Marcel blijkt geen uniek verhaal te zijn...

En dan horen we over Kinta. Dat is een beer die in de jaren 70 in het huis van Annie en Carlos woonde. De beer sliep bij hen in de keuken en ging elke dag mee naar het werk van Carlos. Carlos is intussen overleden, maar Annie heeft nog heel wat herinneringen aan de beer.  

Beluister hier het verhaal van Annie, Carlos en Kinta de kraagbeer:

Het verhaal van Kinta's eerste nacht is ook de moeite waard. Beluister het hier:

Annie geeft inspiratie voor een volgende reportage. Ze vertelt dat Freddy De Kerpel, de bekende bokser, twee apen had: een bonobo en een Oeran Oetang. 

Beluister hier het verhaal van Freddy en de apen Sonny en Ronny:

En ook nu blijven er nieuwe getuigenissen binnenkomen. 

En dan lezen we het verhaal van Willy Lehouck en zijn beste vriend Jipy de gibbon. 

Beluister hier het verhaal van Willy, zijn buurman De Potter en Jipy de gibbon:

En als Jipy niet naar huis wilde komen, dan zijn baasje daar een trucje voor. Beluister hier hoe dat ging: 

Op de foto zie je Willy met de knuffelversie van Jipy. Het is zijn enige tastbare herinnering aan de gibbon. 

Wat begon met een zoektocht naar de waarheid achter de tijgers in een kapperszaak in Gent, mondde uit in tientallen andere getuigenissen over wilde dieren in Oost-Vlaamse huiskamers. En je mag er zeker van zijn dat nog lang niet alles verteld is.

Meest gelezen