Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS-opperbevelhebber in het Midden-Oosten fluit president Trump terug: "IS is verre van verslagen"

Generaal Joseph Votel,  bevelhebber van het US Central Command in het Midden-Oosten, heeft kritiek geuit op de beslissing van president Donald Trump om de VS-troepen uit Syrië terug te trekken. Hij vindt ook dat terreurgroep IS nog altijd een bedreiging is.

Generaal Votel is de topman van Central Command of CENTCOM, de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië (met Afghanistan). Dat commando is dus verantwoordelijk voor de militaire operaties in Syrië, Irak, Afghanistan en de Perzische Golf.

In een interview met de zender CNN heeft generaal Votel nu kritiek geuit op de beslissing eind volgend jaar om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. "Dat zou niet mijn militair advies geweest zijn... ik zou dat voorstel niet gedaan hebben", zegt hij nu in een duidelijke afwijzing van de beslissing.

IS heeft nog altijd leiders, strijders en middelen

Generaal Joseph Votel, bevelhebber CENTCOM

Votel heeft ook kritiek op de bewering van Trump dat "IS verslagen is". Ik zou dat enkel zeggen als ik zeker was dat IS geen bedreiging meer is, klinkt het. "IS heeft nog altijd leiders, strijders en middelen en onze permanente militaire aanwezigheid is noodzakelijk om verder tegen dat netwerk te strijden." De bevelhebber van CENTCOM zegt ook dat president Trump zijn advies niet gevraagd heeft vooraleer die ingrijpende beslissing te nemen.

Eerder hadden ook andere toplui van het Pentagon -het ministerie van Defensie- ontslag genomen uit protest. Minister van Defensie James Mattis hield het toen ook voor bekeken. Intussen lijken de VS echter geen haast te maken met het terugtrekken van enkele duizenden grondtroepen uit Syrië en blijkbaar dringt president Trump daar niet zo meteen meer op aan.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen