Welke liedjes speelt de beiaard in Gent: Angèle of Lou Reed? De Gentenaar kiest zelf

De beiaard van het belfort in Gent speelt elke dag om het kwartier een liedje. Om de twee jaar wordt de liedjeslijst aangepast. Dan mogen de Gentenaars zelf kiezen welke nummers ze de komende jaren te horen zullen krijgen. De stad Gent stelde een shortlist op van tien liedjes waarop inwoners kunnen stemmen. Op de lijst enkele klassiekers (bv. Klokke Roeland) maar ook nieuwe hits zoals "Je veux tes jeux" van Angèle.

De Gentenaars krijgen een kleine maand de tijd om vier liedjes te kiezen uit een lijst die de stad heeft opgesteld in samenspraak met de stadsbeiaardier. Die testte allerlei nummers uit, maar niet elke compositie is geschikt om op een beiaard te spelen. Uiteindelijk bleef er een lijst over met echte klassiekers én nieuwere nummers. 

Dit is de shortlist: 

  • Klokke Roeland, J.De Stoop
  • Bluesette, Toots Tielemans
  • Perfect Day, Lou Reed
  • Je veux tes yeux, Angèle
  • Ruimtevaarder, Kommil Foo
  • Spiegel, Tourist LeMC, ft Raymond van het Groenewoud
  • Hallelujah, Jeff Buckley
  • Menuet in G Klein, J.S. Bach
  • De Klokken van Sint-Baafs, Lieven Tavernier
  • We zullen doorgaan, Ramses Shaffy

Stemmen kan vanaf zaterdag 16/02 en tot 10 maart via de website van stad Gent. Daar kan je de beiaardliedjes ook beluisteren. Vanaf Pasen (21/04) zullen de winnende nummers te horen zijn. Twee jaar geleden brachten zo'n 5.000 Gentenaars nog hun stem uit. 

Geen Buffalomars meer

De nieuwe liedjes zullen de huidige vier beiaardnummers vervangen. Sinds 2017 weerklinken de Buffalomars, Klokke Roeland, Fanfare van honger en dorst én een compositie van de stadsdichter op gezette tijden in de Gentse binnenstad. Enkel Klokke Roeland, het officieuze volkslied van de Gentenaars, kan opnieuw een plaatsje op de beiaardtrommel verdienen. 

Waarom? 

Elke twee jaar krijgt de beiaardtrommel een stevig onderhoudsbeurt. Van die gelegenheid maakt de stad gebruik om ook de speellijst aan te passen. De beiaardier onderzoekt op voorhand welke nummers op een beiaard gespeeld kunnen worden. De liedjes worden 'geprogrammeerd' op een grote speeltrommel. Daar worden gaatjes op gemaakt, daar passen pinnetjes in die de klokken doen slaan als het nodig is. (Het valt een beetje te vergelijken met een gigantisch draaiorgel.) 

Meest gelezen